Galleria Kuvitus esittää lokakuussa kuvittaja Daniel Stollen yksityisnäyttelyn “The Machine Stops”. Näyttely koostuu sarjasta kuvituksia ja luonnoksia, joiden inspiraationa on toiminut vuonna 1909 julkaistu, E.M. Forsterin kirjoittama samanniminen novelli. Kyseessä on Daniel Stollenhenkilökohtainen projekti, jonka hän on toteuttanut yhteistyössä Multiplen Marco Kindler von Knoblochin kanssa.

Tekijöitä kiehtoo 110 vuotta vanha tarina – ja sen tänä päivänä herättämät kysymykset. ”Olemmeko jo liian koukussa käsissämme oleviin koneisiin, vai pystymmekö vielä nostamaan katseemme ja katsomaan toisiamme silmiin?” he kysyvät.

”The Machine Stops” kuvailee tulevaisuutta, jossa ihmiset ovat luopuneet vapaudestaan, vaikutusmahdollisuuksistaan ja elämänjanostaan saadakseen lisää turvaa, mukavuuksia ja viihdettä. He ovat rakentaneet koneen, joka täyttää kaikki heidän tarpeensa. Tarinan alussa lukija kohtaa hämmentävät ilmalaivat, paineilmapostit ja muun 1800-luvun teknologian. Kuvitteellisissa tulevaisuuden teknologioissa – kuten videopuheluissa, tableteissa ja älykodeissa – on kuitenkin monia sellaisia yhtymäkohtia nykyiseen elämäämme, joita on vaikea sivuuttaa.

”Me rakennamme parhaillaan omaa konettamme. Olemme yhteydessä moniin. Puhumme yhä harvemmin vain yhdelle kuulijalle. Haluamme jatkuvasti dokumentoida ja jakaa. Katsomme yhä harvemmin kahdesti tai kuuntelemme aidosti. Olemme aina kiireisiä. Emme juurikaan pysähdy miettimään, mitä teemme ja miksi.”

”Projekti on edelleen työn alla. Tulkitsemme tekstiä, mutta samalla tarkastelemme sen kautta myös henkilökohtaisia, ajoittain toisistaan eriäviä visioitamme tulevaisuudesta. Tilanne näyttää synkältä, mutta emme halua kuvata dystopiaa – se on jo aivan liian yleinen teema koneiden meille viime aikoina tarjoamassa viihteessä. Epätoivo ja toiveikkuus: meidän teoksemme muodostavat dialogin, joka pyrkii löytämään näiden välillä tasapainottelevan, yhteisen äänen.”

Teksti perustuu Marco Kindler von Knoblochin ja Daniel Stollen kirjoittamaan alkuperäistekstiin, joka on kirjoitettu näyttelyyn liittyvää kirjaa varten.

Marco Kindler von Knobloch on Madridissa, Espanjassa asuva graafinen suunnittelija.

Daniel Stolle (s. 1982) on saksalais-suomalainen kuvittaja, joka asuu ja työskentelee Suomessa, Kyröskoskella. Hänen asiakkaisiinsa kuuluvat The New York Times, The Guardian, DIE ZEIT, Der Spiegel, HarperCollins, Simon & Schuster ja monet muut.

www.danielstolle.com

Tulevat näyttelyt

31.5.2024.-
30.6.2024

Ivanda Jansone

16.8.2024.-
15.9.2024

Tuuli Haapio

20.9.2024.-
20.10.2024

Janne Korsumäki

25.10.2024.-
24.11.2024

Anja Reponen