Tammikuussa on hyvä käpertyä kotisohvalle, sytyttää lukulamppu, jutella viherkasveille ja antaa itselleen lupa kääntää katse sisäänpäin. 

Oona Mäkelä tutkii kuvituksen keinoin ihmisten rakentamia, henkilökohtaisia tiloja. Galleria Kuvituksen näyttely esittelee Mäkelän tyylille ominaisia mustepiirroksia ja -maalauksia, jotka on väritetty digitaalisesti. Lämmin, vahva väripaletti imaisee katsojan helposti mukaan kuvien huoneisiin. 

Esittely jatkuu kuvagallerian alla.

Lataa Teoslista →

Mäkelä liikkuu abstraktin ja figuratiivisen välimaastossa. Häntä kiinnostavat sisustuksen yksityiskohdat, mutta hän haluaa kurkistaa myös pinnan alle. Koti merkitsee muutakin kuin huonekalujen järjestystä, aineellista, taloudellista ja esteettistä. Koti on sielunmaisema, joka kertoo asukkaastaan paljon. Samalla kun me muovaamme tiloja mieleisiksemme, tilat muovaavat mieltämme. Ne muovaavat meitä. 

Mäkelän tiloissa on samaa kiehtovaa outoutta kuin ranskalaisen filosofin Gaston Bachelardin pohdinnassa “paikasta, jossa kotoisuus asuu”. Etsitään tunnetta, joka on paikka, joka on tunne. Kuvien tilat kertovat tarinoita ja esittävät kysymyksiä. Miksi sama tila näyttäytyy yhdelle avarana ja toiselle autiona? Miksi jotkut viihtyvät minimalistisessa ja toiset runsaassa ympäristössä? Mikä tekee huoneesta kodin? 

Kuvittajalle tilan kuvaamisen taito on tärkeä, sillä maailma koostuu tiloista. Elintiloista. Välitiloista. Mielentiloista. Järjestetyistä tiloista. Epäjärjestyksen tiloista. Kaaoksen tiloista. Rauhallisista tiloista. Kodinomaisista tiloista. Eletyistä tiloista. 

“Eläminen on siirtymistä tilasta toiseen vältellen kolhuja mahdollisimman hyvin”, kirjoittaa filosofi Georges Perec. 

Mäkelä tavoittelee ja tavoittaa kuvituksissaan jotain esteettisiä sommitelmia ja design-huonekaluja syvällisempää; huoneen tunnelman ja tilasta poistuneen ihmisen jättämän jäljen.

Antwerpenin taideakatemiasta kuvataiteen kandidaatiksi ja graafisen suunnittelun maisteriksi valmistunutta Oona Mäkelää (s. 1991) edustaa Napa Agency. Hänen asiakkaisiinsa kuuluvat muun muassa Finnish Design Shop, Grafia, Helsingin Sanomat, Kustantamo S&S, Kuvittaja-lehti, Makia, Nanso, Samuji, Stockmann ja Vegemessut.

Oona Mäkelä on tavattavissa gallerialla sunnuntaipäivinä 14.1. ja 4.2. klo 12-16.

oonamakela.com

Kuvat:

Ilkka Vuorinen

Teksti: 

Veera Pekkinen

Lähteet:

Gaston Bachelard, Tilan poetiikka, suom. Tarja Roinila, 2003 (La poétique de léspace, 1957) 

Georges Perec, Tiloja / Avaruuksia, suom. Ville Keynäs, 1992  (Espéces déspaces, 1974)


Tulevat näyttelyt

16.8.2024.-
15.9.2024

Tuuli Haapio

20.9.2024.-
20.10.2024

Janne Korsumäki

25.10.2024.-
24.11.2024

Anja Reponen

29.11.2024.-
29.12.2024

Meria Palin