Kuvittaja, graafinen suunnittelija ja entisen Taideteollisen korkeakoulun pitkäaikaisena käsivarapiirustuksen opettajana tunnettu Sakke Yrjölä (s. 1972) on keskittynyt viimeisen vuosikymmenen ajan omaehtoisiin hankkeisiin ja suureen intohimoonsa: kaloihin. Teoksessa Suomen kalat (Nemo 2015) Yrjölä esitteli yksityiskohtaisin akvarellimaalauksin kaikki 71 Suomen vesistöissä elävää kalalajia. Tekstit tietokirjaan laativat Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen ja kala- ja kalastusbiologian opettaja Kari Nyberg. Kirja palkittiin Vuoden kauneimmat kirjat -kilpailussa, ja Otava kustansi teoksesta uuden, laajennetun laitoksen vuonna 2021. Yrjölä on tuotteistanut kalakuviaan myös julisteiksi, postikorteiksi ja lahjatavaroiksi. 

Nyt työn alla on seuraava suurteos, Pohjolan kalat. Galleria Kuvituksen näyttelyssä nähdään tulevan kirjan kuvitusoriginaaleja: käsin maalattuja lajitunnistuskuvia Koillis-Atlantin ja Jäämeren kalalajeista. Ikuistetuiksi ovat tulleet siimahäntäinen sillikuningas, sateenkaaren väreissä hohtava kultakuore, nuijamainen mustaturska, pikkupunasimppu, kummeliturska, isomerikokki ja monet muut. Teknisesti mestarillisen jäljen lisäksi Yrjölän projektista tekee erityisen se, että kuvittaja on ollut pyytämässä ja dokumentoimassa lajeja paikan päällä. Kalojen värit alkavat nimittäin muuttua heti vedestä nostamisen jälkeen, minkä vuoksi kuvittajalle on tärkeää ikuistaa saalis tuoreeltaan, suomu suomulta. Kalojen ”metsästäminen” niiden esiintymisalueilla kartuttaa myös tärkeää tietoa lajien ekologiasta.

Sakke Yrjölän kalakuvitukset ovat yhtä aikaa kalastajien tarpeisiin vastaavia funktionaalisia lajitunnistuskuvia että taiturillista kuvitustaidetta, joka esittelee uhanalaisen meriluonnon loputonta ihmeellisyyttä ja monimuotoisuutta.

Sakke Yrjölä on tavattavissa gallerialla sunnuntaipäivinä 25.2. ja 10.3. klo 12-16. Tervetuloa tutustumaan kuvittajaan töidensä äärellä.

Valokuvat: ILKKA VUORINEN

Tulevat näyttelyt

17.8.2024.-
15.9.2024

Tuuli Haapio

20.9.2024.-
20.10.2024

Janne Korsumäki

25.10.2024.-
24.11.2024

Anja Reponen

29.11.2024.-
29.12.2024

Meria Palin