Aukioloajat
ma-ti 11–17
ke 11–19
to-pe 11–17
la 12–16

Ilona Partanen: Sykkyrämyyrä

5.10.2018 – 27.10.2018

Information in English coming soon.

Lokakuussa Galleria Kuvituksessa on esillä Ilona Partasen (s. 1986) esikoislastenkirjaan perustuva kuvitusnäyttely Sykkyrämyyrä. Näyttely sisältää värikkäitä guassimaalauksia, printtejä ja keramiikkaa.

Puolalais-saksalaisen Janoschin kuvituksista lapsena nauttineen kuvittajan esikoiskirjan runsas ja intensiivinen tyyli tuo mieleen niin 70-luvun itäeurooppalaiset piirretyt kuin ukrainalaisen kansantaiteilijan Marija Prymatšenkon maailman. Henkilöhahmojen nimet ovat yhtä mieleenpainuvan valloittavia kuin Ronja Ryövärintyttäressä tai muumeissa.

Sykkyrämyyrät syntyivät miltei kymmenen vuotta sitten luentojen lomassa kuvittajan luonnosvihkoihin. Tuolloin niillä ei ollut vielä nimeä, mutta vuosien aikana hahmot alkoivat elää omaa elämäänsä ja putkahdella yhä useammin kuvituksiin mukaan.

Sykkyrämyyrää ei ole alunperin suunniteltu varta vasten lapsille: se syntyi kuvittajan kärsiessä migreenistä ja silmätulehduskierteestä. Mielikuvituksessa käydyt keskustelut sokean myyrän kanssa lohduttivat yksin kotona sairastavaa. Valmistuessaan Lahden Muotoiluinstituutista 2011 Partanen keksi Sykkyrämyyrä-nimen suunnittelemansa kangaskuosin yhteydessä.

Sykkyrämyyrän maagis-realistiseen tunnelmaan mahtuvat niin kadonneita kenkiä jäljittävä etsintäpartio kuin nolot asiat. Nolous olikin yksi pääteemoista kirjan juonta suunnitellessa. Pieni Sykkyrämyyrä on kirjan alussa varsin epävarma hahmo, mutta lopussa hän on kaikkien käänteiden jälkeen iloisempi ja itsevarmempi.

Partasen kuvitustaidetta on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja kansainvälisesti, mm. Lontoossa ja Sloveniassa.

ilonaillustrations.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone