Kirjankansisuunnitelija Katri Lieve

Onko työtä tarpeeksi tarjolla?

Työni koostuu eniten kirjakansisuunnittelusta, lehtikuvituksista ja kuvitusten tekemisestä yrityksille. Työtä on tällä hetkellä tarpeeksi, mutta lehtikuvituksien määrä on vähentynyt huomattavasti parissa vuodessa. Se huolestuttaa.

Työn muoto?

Teen töitä avoimena yhtiönä. AY toimii kuin toiminimi, mutta on yritysmuoto ja mahdollistaa monen ihmisen mukana olon.

Vuositulot kuvittamisesta?

Viime vuonna laskutin kuvituksista noin 50 000 euroa. 2013 oli vahvin vuoteni. Tuolloin laskutin kuvituksista yhteensä noin 66 000 euroa. Näistä vähennetään vielä verot, eläkemaksut jne.

Muita tuloja?

Saan joka vuosi kirjastojen lainauskorvauksia tuhannesta muutamaan tuhanteen euroon.

Saatko apurahoja?

Vuonna 2015 sain 3 500 euron apurahan.

Työskentelyyn liittyvät kulut?

Kirjanpitoon, laitteisiin, vakuutuksiin, matkoihin, jäsenmaksuihin, puhelin-ja nettilaskuihin sekä erinäisiin tarvikkeisiin kuluu noin 10 000 euroa vuodessa. Minulla on yhtiökumppani, joten jaamme kulut. Työskentelen kotoa, joten työhuonekuluja ei ole.

Eläke- ja vakuutusmaksut?

Eläkemaksuja noin 4 500 euroa vuodessa, muita vakuutuksia noin 450 euroa.

Millaiset eläkesuunnitelmat?

En usko, että ikinä jään 100% eläkkeelle. Saatan tehdä töitä aina, ainakin osittain.

Omaa turvaa lisääviä varoja tai suunnitelmia?

Tällä hetkellä on vain oma asunto, joka sekin vielä suurelta osin pankin omistuksessa. Haluaisin ryhtyä asuntosijoittajaksi, mutta tällä hetkellä siihen ei ole varaa. Tarmokas työnteko on tällä hetkellä paras turvani.

Mainoskuvittaja Kimmo Kultasuo

Onko työtä tarpeeksi tarjolla?

Eniten teen mainos- ja oppikirjatöitä. Juuri nyt töitä on paljon ja agentuuri auttaa työni markkinoimisessa. Muutama aiempi vuosi oli todella vaikea ja harkitsin vakavasti alan vaihtoa.

Työn muoto?

Toimin nyt toiminimellä, mutta käytin pitkään vain free-verokorttia. ALV-tunnus pitää olla jos aikoo tehdä mainoshommia ja laskutus helpottuu valtavasti, jos sen voi hoitaa yrityksenä.

Vuositulot kuvittamisesta?

Vuosituloni nousevat parhaimmillaan 30 000 euron tienoille, mutta pahimmat vuodet, kuten pari edellistä, jäivät alle 10 000 euron. Laskin, että silloin tienasin vähemmän, kuin työtön tuillaan.

Vuositulot mahdollisesta muusta työstä?

Teen sivutyönä valokuvausta ja saan siitä vuosittain muutaman tonnin.

Saatko apurahoja?

Olen saanut Kuvittajat ry:n työvälineisiin kohdistuvaa apurahaa ja osallistunut apurahoilla järjestön koulutuksiin. Niistä on ollut paljon hyötyä.

Työskentelyyn liittyvät kulut?

Työhuonepaikan vuokrasta vuodessa 1 500 e, työvälineistä yli 2 500 e, jäsenmaksuista 500 e. Yrityskuluja ei minulla vielä ole ollut. Jos ei halua tehdä merkintää kaupparekisteriin, yrityksen perustaminen on käytännössä ilmaista. Olen hoitanut kirjanpitoni itse, mutta suunnittelen kirjanpitäjän palkkaamista. Heikkona vuotena se olisi paha lisäkulu.

Eläke- ja vakuutusmaksut?

Olen määritellyt YEL-maksuni alarajan mukaan. YEL on kallis, eikä oikeaa summaa ole varaa maksaa. Käytännössä kaikki raha menee nyt elämiseen. Minua odottaa noin 400 euron eläke. Työttömyysturvaa minulla ei käytännössä ole.

Millaiset eläkesuunnitelmat?

Aion työskennellä niin pitkään kuin keho ja mieli antavat myöten. Mitään varasuunnitelmaa ei ole. Jos minä tai puolisoni sairastumme vakavasti, perheemme on pahassa pulassa.

Omaa turvaa lisääviä varoja tai suunnitelmia?

Tällä hetkellä asumme vuokralla, mutta sain perintönä sen verran rahaa, että voimme saada asuntolainan. Jos asunnon saa maksetuksi ennen eläköitymistä, se voi auttaa vanhuuden kanssa selviämistä huomattavasti.

Lastenkirjojen kuvittaja Adalmiina Salama

Onko työtä tarpeeksi tarjolla?

Tein ennen eniten graafista suunnittelua, nyt kuvitusta. Palkkioissa on epäsuhta. Graafinen suunnittelu on nopeampaa ja helpompaa, mutta siitä maksetaan paremmin. Vuosien varrella kuvituspalkkiot ovat heikentyneet entisestään.

Työn muoto?

Osakeyhtiö. Ennen tätä minulla oli kommandiittiyhtiö. Oy on kaikin tavoin selkeämpi: on firman rahat ja omat rahat, kuukausittaiset verot ja ALV:t.

Vuositulot kuvittamisesta?

Vuosituloni vaihtelevat paljon, 40 000 eurosta 70 0000 euroon. Tähän en ole laskenut mukaan apurahoja. Tulot menevät firmalleni, josta nostan palkkaa ja vuosittain osinkoa.

Vuositulot muusta työstä?

En tee muita töitä, elän kuvittamisella.

Saatko apurahoja?

Olen aina hakenut kaikkia mahdollisia apurahoja, mutta olen lähinnä saanut pienempiä kohdeapurahoja.

Työskentelyyn liittyvät kulut?

Suurin kulu on työtila. Päätin, että on tyhmää maksaa vuokraa muille, otin lainaa ja ostin pienen kaksion työtilaksi. Nyt firmani maksaa vuokraa työtilasta minulle, eli saan firmalta ulos rahaa maksamatta palkkaveroa.

Yritykseen pyörittämiseen liittyvät kulut?

En hoida kirjanpitoa itse. Päätin jo vuosia sitten että siinä menee hermot ja terveys. Maksan kirjanpidosta 150–200 euroa kuussa ja vuosittaisesta tilinpäätöksestä noin 1 000 euroa.

Eläke- ja vakuutusmaksut?

Alussa maksoin YEL:n sen mukaan mitä tienasin, mutta kirjanpitäjäni mukaan on epävarmaa, tulenko saamaan eläkettä, joka vastaisi maksamiani summia, joten vedin YEL:n minimiin. Lisäksi minulla on vapaaehtoinen eläkevakuutus. Nyt olen pienentänyt maksujani sinnekin.Muut vakuutukseni ovat mahdollisimman kattavat.

Suunnitelmat eläkkeen varalle?

Tätä työtä pystyy tekemään yli tavallisen eläkeiän, mutta en osaa arvailla, kuinka kauan työ on mielekästä. On uuvuttavaa olla alalla, jossa tilaajat eivät osaa hoitaa sopimuksia ja talous on hataralla pohjalla. Kuvitustyötä täytyy tehdä todella paljon, jotta tällä pystyy elämään. Kova työtahti tappaa luovuuden ja ilon työstä.

Omaa turvaa lisääviä toimia?

Päätin sijoittaa rahani eläkemaksujen sijaan muualle. Ostin joitain vuosia sitten työtilani lisäksi toisen sijoitusasunnon, josta saan vuokratuloja. Asunnot ovat minun eläkkeeni. Olen myös sijoittanut rahaa pankin sijoitusneuvojan avulla ja saanut pääomani kasvamaan mukavasti.

Peli- ja animaatiokuvittaja Risto Rovio

Onko työtä tarpeeksi tarjolla?

Olen toistaiseksi ollut onnekas ja ollut valmistumisestani lähtien koko ajan jossain päivätöissä. Käyttöliittymäsuunnittelun jälkeen päädyin pelialan yritykseen. Myöhemmin siirryin animaatioalalle.

Työn muoto?

Olen päivätyössäni palkansaaja. Sivutulona tekemäni kuvitukset teen toiminimellä.

Vuositulot kuvittamisesta?

Kuvittamiseni on sivutoimista ja jäänyt alle 8 000 euron.

Vuositulot muusta työstä?

Ansaitsen päivätyöstäni storyboard- ja layout artistina 36 000 e vuodessa ennen veroja.

Saatko apurahoja?

Tänä vuonna saan Avekilta 3 000 euroa osana tiimiä tekniseen kehitystyöprojektiin.

Työskentelyyn liittyvät kulut?

Kuvitustöitä tehdessä työskentelen kotonani, eikä kuluja yleensä tule kuin monivuotisista laitteista. Päivätyön kulut maksaa työnantaja.

Eläke- ja vakuutusmaksut?

Päivätyöstä maksoin viime vuonna eläke- ja vakuutusmaksuja 1 905 euroa. Kuvittajana toiminimellä en näitä maksa toiminnan pienuuden vuoksi.

Eläkesuunnitelmat?

Aion työskennellä niin kauan kuin henki pihisee, silmät näkevät ja käsi pysyy suhteellisen vakaana.

Omaa turvaa lisääviä varoja tai suunnitelmia?

Osaomistus asunnosta.

Eläköitynyt kuvittaja Eelis Zapata

Onko työtä ollut tarpeeksi tarjolla?

Työn määrässä ei ole ollut koskaan puutetta, palkkioissa sen sijaan kyllä. Olen elänyt pääasiallisesti kuvittamisella vain 90-luvulla, kun tein kuvituksia suurelle lehdelle. Kuvakirjat ovat useimmiten olleet tappiollisia ja johtaneet velkakierteeseen. Työ julkaisusuunnittelun parissa on muodostanut perustan selviytymiselleni.

Työn muoto?

Työskentelen toiminimellä henkilökohtainen omaisuus vakuutenani.

Vuositulot kuvittamisesta?

Verotettavat tuloni ovat vaihdelleet vuosittain 20 000 eurosta 60 000 euroon. Kuvituksen osuus tuloista on ollut ajoittain pieni, ajoittain suuri.

Vuositulot mahdollisesta muusta työstä?

Tavallisesti suurin osa tuloistani on tullut graafisesta suunnittelusta.

Saatko apurahoja?

Olen saanut apurahoja Taiteen keskustoimikunnalta, Kulttuurirahastolta, Amerin kulttuurisäätiöltä, WSOY:n säätiöltä ja Jalmari Finnen säätiöltä. Kuvittajat ry:n apurahoja olen saanut joka toinen tai joka kolmas vuosi. Kolme suurinta yksittäistä apurahaa ovat olleet yli 10 000 euroa, muuten 3000– 4 000 euron paikkeilla.

Työskentelyyn liittyvät kulut?

Kivijalkatoimiston pitämiseen kuluu 400 euroa kuussa. Materiaalikulut ovat vähäisiä. Käytän suurta tilitoimistoa, jonka kanssa ei ole tullut vahinkoja, kuten aiemmin. Kuukaudessa kirjanpito on maksanut 100–200 euroa, tilinpäätökset veroilmoituksineen noin 1 000 euroa.

Eläke- ja vakuutusmaksut?

Olen maksanut yrittäjäeläkettä 1980-luvulta asti. Alkuvaiheessa maksut sovitettiin todellisten tulojen mukaisesti. 90-luvun laman aikana tuloni alenivat ja YEL:n indeksikorotukset nostivat maksut mahdottomiksi, joten asetin eläketavoitteeni kolmanneksen alemmaksi. Lisäksi olen maksanut tapaturma- ja sairausvakuutukset, vastuu- ja vahinkovakuutukset, matkavakuutukset, palo- murto- ja vesivahinkovakuutukset.

Millaiset eläkesuunnitelmat?

Olen kaksi vuotta saanut yrittäjäeläkettä, eli normaaliaikaista vanhuuseläkettä, joka on sinnittelyn tuloksena 1 800 euroa kuukaudessa. Suunnitelmana on tehdä eläkkeen ohella töitä asuntovelan maksamiseksi vielä kahdeksan vuotta.

Omaa turvaa lisääviä toimia tai suunnitelmia?

Perintöä tai lisäeläkkeitä ei ole.

Julkaistu Kuvittajassa 3/16.

Lue myös

Jussi Karjalainen
3.12.2024
/

Ilmiöt

Markkina myllerryksessä

Kuvitus: Oona Mäkelä
9.10.2024
/

Ilmiöt

Ikkunat auki, ovetkin 

Kuvittaja Kianoush Ramezanin pilapiirros lehdistönvapauden kaventumisesta vuodelta 2023.
3.9.2024
/

Ilmiöt

Vapaat kädet