Löydä kuvittaja

Pirita Tolvanen

Hei! Olen Pirita Tolvanen, helsinkiläinen kuvittaja ja informaatiomuotoilija. Intohimonani on tiedon kuvittaminen ja kuvitettu infografiikka.

Ensimmäinen kirjoittamani ja kuvittamani lasten tietokuvakirja ”Paroni – Jarno Saarisen elämä” (Myllylahti 2018) valittiin Vuoden Urheilukirja -finalistiksi, ja se sai kunniamaininnan World Illustration Awards -kilpailussa. Kuvittamani tietokuvakirja Rallitalli (Tammi 2021, kirj. Pasi Lönn) valittiin Vuoden Kauneimpien kirjojen 2021 kokoelmaan, ja kirjan kuvitukset saivat kunniamaininnan kansainvälisessä 3×3 Illustration Annual No.19 -kilpailussa.

Olen Fulbright-alumni. Tutkimukseen painottunut stipendiaattityöni v. 2021–2022 yhdisti datavisualisoinnin ja tietokuvakirjat. Jatkoin tutkimustyötä Suomessa ja julkaisin lokakuussa 2023 Manifestin tietokuvien merkityksestä (www.piritatolvanen.fi/manifesti).

Kirjoitan englanninkielistä blogia Illustrating Data.

Valmistuin graafiseksi suunnittelijaksi vuonna 2008 Karelia-AMK:sta.

Kuvitan paljon erilaisia karttoja, samoin kuin strategia- ja visiokuvia ja muuta infografiikkaa. Tilastografiikan ja muun numerotiedon visualisoinnin parissa viihdyn erityisen hyvin. Tekniset aiheet sopivat tyyliini oivasti, kuten esim. moottoriajoneuvot tai sykemittarit ja niiden poikkileikkauskuvat. Työskentelen paljon saavutettavuuden parissa.

Työ- ja elinkeinoministeriö, Oikeusministeriö, Publishers Weekly (US), Ulkopolitiikka-lehti, Vuokranantaja-lehti, Osuustoiminta-lehti, Suomen Tietokirjailijat, YLE, Ihmisoikeusliitto, Edita Publishing, Ketokamu, Ympäristöministeriö, Tampereen kaupunki, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ry