Koulutukset ja klubit | Kevät 2024

Ajankohta

26.1
-
17.5.2024

Pääsy

Tapahtumat

Kuvittajat ry:n jäsenilleen tarjoamat koulutukset ja tapahtumat ovat osallistujille maksuttomia. Ne rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Kevään 2024 koulutussisältöjä ovat sopimukset ja niistä neuvotteleminen, myynti ja asiakashankinta, hakukoneoptimointi eli SEO, sekä animoinnin perusteet.

Huomioithan, että:

Lähiopetus ja alle 20 hlölle verkossa järjestettävät kurssit tarjotaan ensisijaisesti varsinaisille jäsenille. Zoomissa järjestettäville yleisöluennoille voivat ilmoittautua myös opiskelija- ja kannatusjäsenet. Opiskelijajäsen voi ilmoittautua myös kaikkien kurssien jonotuslistalle. Jos kurssi ei täyty varsinaisista jäsenistä, pääsevät jonotuslistalta mukaan myös opiskelijajäsenet.

Ilmoittautuminen lähiopetukseen ja pienryhmiin (16 hlö tai alle) on sitova. Teethän mahdollisen peruutuksen viimeistään viikkoa ennen kurssia, niin ehdimme täyttää vapautuneen paikan. Sitä myöhemmin ilman lääkärintodistusta saapuvista peruutuksista perimme käsittelymaksun 20 €. Peruutukset: veera.pekkinen(at)kuvittajat.fi

Suurelle yleisölle järjestettävien Zoom-luentojen peruutuksista ei tarvitse ilmoittaa toimistolle.

Kuvittajat ry noudattaa kaikissa tapahtumissaan turvallisemman tilan periaatteita. Mikäli koet tai huomaat häiritsevää käytöstä otathan yhteyttä henkilökuntaamme.

Verkostoidu ja inspiroidu

Kuvittajat ulkomailla -klubikonsepti jatkaa uudella nimellä Kuvittajat verkossaKyseessä on kaikille kuvittajat ry:n jäsenille avoin tapahtumasarja, joka toteutetaan Meet-videotapaamisina. Kevään klubien teema on kuvittajan tulonlähteet. Vieraiksi kutsutut kuvittajat edustavat kuvituksen eri osa-alueita ja monella on kansainvälistä kokemusta. 

Tervetuloa myös liittymään Kuvittajat ry:n jäsenille suunnattuun suljettuun Facebook-ryhmään Kuvittajat verkossa.

Kevään ohjelma sisältää myös erityisen vierailun huhtikuussa, jolloin Tove Janssonin ateljeen ovet avautuvat 20:lle ensimmäisenä mukaan ilmoittautuneelle kuvittajalle.

Antoisaa alkuvuotta!

TAMMIKUU

Kuvitus: Mari Luoma

Kuvittajat verkossa 

Vetäjä: Maria Leskinen

Vieras: Mari Luoma

Perjantai 26.1.2024 klo 18:00-19:00 Suomen aikaa

Google Meet- tapaaminen

Tammikuun klubissa Saksassa asuva Mari Luoma kertoo budjetoinnista ja talouden hallinnasta kuvittajana sekä avaa meille mielenkiintoista kirjakuvittajan työtään.


HELMIKUU

Kuvitus: Daniel Stolle

Kuvittajat verkossa

Vetäjä: Maria Leskinen

Vieras: Daniel Stolle

Perjantai 16.2.2024 klo 18:00-19:00 Suomen aikaa

Google Meet- tapaaminen

Helmikuun klubin vieras on lehtikuvituksia tekevä Daniel Stolle. Kevään klubien teemana ovat kuvittajan tulonlähteet.

Kuvittajan sopimukset ja sopimusneuvottelut

Kouluttaja: Kati Repo

Tiistai 27.2.2024 klo 13:00-14:30 

Zoom-koulutus

Osallistujamäärä max 100 hlö

”Mitä enemmän liiketoimintaa, sitä enemmän sopimuksia.”

Juridiikka on monelle vierasta ja sopimukset saattavat jopa pelottaa, jos niistä ei ole kokemusta (ja vaikka olisikin). Mikäli tavoitteena on hyvä, ja mahdollisesti myös passiivinen ansainta oman luovan työn tuloksesta, ovat sopimukset olennaisen tärkeitä, ja niiden tyyppi ja määrä lisääntyvät liiketoiminnan kasvaessa. Sopimuksia ei voi välttää, joten on hyvä opetella ainakin perusasiat. Sopimukseton tila on luovan työn tekijälle vaarallisempi kuin yhdessä ja avoimesti läpi käydyt ehdot.

Kati Repo on kokenut yritysjuristi, jonka erityisosaamista ovat liiketoiminta- ja IPR-strategiat. Hän on toiminut muun muassa pääjuristina listatussa yhtiössä ja taiwanilaisen pörssiyhtiön suomalaisessa tytäryhtiössä.


MAALISKUU

Kuva © Elina Holley

Kuvittajat verkossa

Vetäjä: Maria Leskinen

Vieras: Elina Holley

Perjantai 8.3.2024 klo 18:00-19:00 Suomen aikaa

Google Meet -tapaaminen

Maaliskuun klubin vieras on muraaleja tekevä kuvittaja Elina Holley. Kevään klubien teemana ovat kuvittajan tulonlähteet. Klubi toteutetaan Google Meet -alustalla. Ilmoittaudu klubiin 8.3. klo 12 mennessä, niin saat linkin verkkotapaamiseen.

Jonna Rantamäki, Kuvittajat ry, projektipäällikkö.

SEO-koulutus

Kouluttaja: Jonna Rantamäki

  • Videoalustus aiheesta. Videon voivat saada kaikki halukkaat eikä se velvoita osallistumaan lähiopetukseen. Tilauslinkki sulkeutuu 27.2. ja video lähetetään helmikuun lopussa.
  • Lähiopetuksena tapahtuva lisäkoulutus osallistujien kysymysten pohjalta:

Keskiviikkona 20.3.2024 klo 15-17

Paikka: Luova kulma, Hakaniemi

Lähiopetuksen osallistujamäärä max 10 hlö

Hakukoneoptimointi eli SEO (Search engine optimization) tarkoittaa nettisivujen optimointia siten, että sivusto löydetään helpommin hakukoneista, esimerkiksi Googlesta. Jos sinulla on WordPress-pohjainen nettisivu, jolle haluaisit lisää vierailuja ja näkyvyyttä Googlessa, tämä on sinun kurssisi.

Kuvittajat ry:n projektipäällikkö Jonna Rantamäki on hiljattain osallistunut SEO-akatemian Growth with SEO™ -koulutusohjelmaan, jonka antia hän nyt jakaa kuvittajille. Videolla ja lähiopetuksessa Jonna käyttää esimerkkinä Kuvittajat ry:n WordPress-nettisivustoa, jossa on käytössä ilmainen Yoast SEO -lisäosa.

Tilaa SEO-koulutusvideo >


HUHTIKUU

Animaatio: Tero Juuti

Animoi! After Effectsin perusteet

Kouluttaja: Tero Juuti

Torstai 4.4.-perjantai 5.4.

klo 9:00-16:00 (molempina päivinä)

Paikka: Luova kulma, Hakaniemi

Osallistujamäärä max 12 hlö

Kurssilla käydään läpi liikkuvan grafiikan ja animaation perusteita etupäässä After Effects -ohjelmalla. Materiaalien tuottamiseen tarvitaan myös Photoshopia ja Illustratoria, ja varsinkin ensinmainitun osaaminen auttaa After Effectsissä alkuun pääsemiseen. Kurssilla käydään läpi liikkuvan grafiikan perusteet, yleisimmät käyttötarkoitukset & julkaisuformaatit ja perustyökalut.

Pohjatiedoksi suositellaan Photoshopin tai Illustratorin kohtuullista osaamista. On toivottavaa, että ohjelma on ladattu valmiiksi koneelle ja toimivuus kokeiltu (Mac/PC) ennen koulutuksen alkamista. Oma kone tulee olla mukana kurssilla.

Kurssin sisältö:
• kompositio, timeline, keyframet
• animoinnin perusteet (liike, skaalaus, pyöriminen, läpinäkyvyys)
• liikkeen muokkaaminen
• kuvaelementtien kytkeminen toisiinsa
• looppien rakentaminen
• kuvien valmistelu ja tuonti animoitavaksi
• animaatio videoksi / giffiksi

Mikäli aikaa jää, vilkaisemme myös Photoshopin ja/tai Procreaten animointiominaisuuksia.

Kurssi on täynnä.

Kuvan kuosi: Emma Hagman

Kuvittajat verkossa

Vetäjä: Maria Leskinen

Vieras: Emma Hagman

Perjantai 19.4.2024 klo 18:00-19:00 Suomen aikaa

Google Meet- tapaaminen

Huhtikuun klubin vieras on kuosisuunnittelua tekevä kuvittaja Emma Hagman. Kevään klubien teemana ovat kuvittajan tulonlähteet.

Kuva © Per Olov Jansson

Vierailu Tove Janssonin ateljeehen

Perjantai 26.4. klo 10

Paikka: Ullanlinnankatu 1, 00130, Helsinki

Osallistujamäärä max 20 hlö

Kuvittajat ry:n täysjäsenille tarjotaan harvinainen mahdollisuus päästä kurkistamaan tilaa, missä Tove Janssonin taide syntyi. Ateljeen sisätilat ovat suunnitelleet arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä. Ateljeessa on kuvattu myös kohtauksia Zaida Bergrothin elokuvasta Tove.

Ryhmä ja jonotuslista ovat täynnä.


TOUKOKUU

Myynti ja asiakashankinta

Kouluttaja: Maarit Pyötsiä

Keskiviikko 15.5.2024 klo 13:00-14:30 

Zoom-koulutus

Osallistujamäärä max 100 hlö

”Kun kauppa käy, ovat muut murheet pieniä”

Miksi niin moni vihaa myyntiä? Suuri osa myynnin esteistä on usein pään sisällä: itsekriittisyys, epävarmuus, esiintymispelko, luurikammo… ja lopuksi viha ja pelko iskevät omaan nilkkaan. Voisiko myynnin myytit ja luovat alat yhdistää? Suunniteltu ja fiksusti toteutettu myynti luo arvoa kaikille osapuolille, tekee myynnistä inhimillistä ja arkista toimintaa.

Koulutuksen sisältö vastaa kysymyksiin mitä, miten ja miksi?

  • IP/Brändi/Portfolio myyntikuntoon
  • IP-strategia ja myyntisuunnitelma
  • Asiakasymmärrys, kertakaupasta asiakassuhteen avaamiseen

Maarit Pyötsiä on kulttuurin ja luovien alojen osaaja, joka hallitsee alan kaupallistamisen ja myynnin eri kanavien kautta. Hän on työskennellyt musiikki- ja kirjakustantamoissa sekä kansainvälisessä lisenssibisneksessä tunnettujen brändien kuten Muumien ja Mauri Kunnaksen parissa.

Koulutus on täynnä.

Kuvitus: Iida Kiela

Kuvittajat verkossa

Vetäjä: Maria Leskinen

Vieras: Iida Kiela

Perjantai 17.5.2024 klo 18:00-19:00 Suomen aikaa

Google Meet- tapaaminen

Toukokuun klubin vieras on pelialalla toimiva kuvittaja Iida Kiela. Kevään klubien teemana ovat kuvittajan tulonlähteet.

Ilmoittaudu klubiin 16.5. mennessä >

HAE SYKSYN KOULUTUKSEEN

Kuva: WSOY

Hakusessa kuvakirjakumppani?

Löydä sopiva työpari ja kokeile kuvakirjan tekemistä yhdessä kustantamon ammattilaisten kanssa Strömforsin idyllisessä ruukkimiljöössä 

Kouluttaja: WSOY sekä Kuvittajat ry

Osallistujamäärä: Kurssille valitaan ennakkotehtävien pohjalta 10–12 osallistujaa. Valinnat tekee WSOY.

Kurssin hinta: 240 euroa. Hintaan sisältyy majoitus Strömfors Bed & Bistrossa yhden hengen huoneessa, ruokailut (kahvi, illallinen, aamiainen, lounas) ja sauna. Yhteiskuljetus järjestetään tarvittaessa. 

Kenelle: Kurssi on suunnattu kaikille kuvakirjan tekemisestä kiinnostuneille: sekä aloitteleville kirjoittajille ja kuvittajille että kokeneemmille tekstityöläisille ja graafisen alan ammattilaisille.

Kurssi alkaa lauantaina 12.10. klo 14 ja päättyy sunnuntaina 13.10. klo 15.

Kurssi toteutetaan lähiopetuksena Ruotsinpyhtäällä Strömforsin ruukissa osoitteessa Ruukintie 10 A.

Kurssin tavoitteet: Löytää kuvittaja omalle tekstille taikka omaan kuvitustyyliin sopiva tarina. Ennakkotehtävän perusteella jokaiselle etsitään työpari, jonka kanssa testataan kuvakirjan tekemisen eri vaiheita kustannusalan ammattilaisten ohjauksessa. 

Kurssi alkaa WSOY:n kustannustoimittajan ja graafikon alustuksilla, joissa pohditaan kuvakirjan rakennetta sekä kuvan ja sanan suhdetta. Miten teksti muuttuu kuviksi ja kuva vaikuttaa tarinan kulkuun? Palkittu tekijäpari Mira Mallius ja Anna Elina Isoaro ovat paikalla kertomassa kuvakirjojensa syntyprosessista.

Kurssin aikana jokainen osallistuja saa myös henkilökohtaista ohjausta: työstetään kuvakirjatekstiä, haetaan kirjan henkilöhahmoja ja harjoitellaan kuvakäsikirjoituksen tekemistä. Tavoitteena on tutustua tekstin- ja kuvantekijöihin sekä kuvakirjaan lajityyppinä ja saada konkreettisia työkaluja kuvakirjan toteuttamiseen.

Ennakkotehtävä: Kirjoittaja voi lähettää kokonaisen tarinan tai vähintään puolet tarinasta (n. 2–8 liuskaa). Kuvittajalta toivomme portfoliota, jossa on mukana hahmoluonnos lastenkirjaan sopivasta eläin- tai ihmishahmosta (2–3 eri asentoa ja ilmettä). Voit myös osallistua kurssille sekä kirjoittajana että kuvittajana. 

Ennakkotehtävän palautus viimeistään perjantaina 3.5. osoitteeseen: kuvakirjakurssi@wsoy.fi

Lisätiedot: paivi.kaataja@wsoy.fi

SUOSITTELEMME MYÖS

Näin kirjoitat hyvän lehdistötiedotteen -opas

STT viestintäpalvelut 

Koulutuskokonaisuudet suunnitellaan jäsenten toiveiden pohjalta. Yksi toive on ollut parempi pr-osaaminen ja lehdistötiedotteen laatiminen. Suosittelemme tutustumista maksuttomaan, verkosta ladattavaan oppaaseen. Kun lataat oppaan, saat automaattisesti lisää tietoa myös STT viestintäpalveluiden muista palveluista sähköpostiisi.