Kuvittajat ry ja Suomen Kustannusyhdistys sopivat hyvistä käytännöistä kustannussopimuksissa

Muistilistan tarkoituksena on edistää sujuvaa kanssakäymistä ja reilua peliä kuvittajan ja kustantajan kustannussopimussuhteissa.

Kuvitus: Anja Reponen
1.3.2024
Hyvät käytännöt kustannussopimuksissa
Hyvät käytännöt kustannussopimuksissa

Kuvittajat ry ja Suomen Kustannusyhdistys ovat laatineet yhdessä hyvät käytännöt ja muistilistan, joiden tarkoituksena on edistää sujuvaa kanssakäymistä ja reilua peliä kuvittajan ja kustantajan kustannussopimussuhteissa. Koska kuvittajat voivat toimia tekijänä joko koko teoksessa tai toimeksiantosopimuksella, on molemmille malleille luotu omat suositellut käytäntönsä.

Kun kuvittaja on merkitty koko teoksen tekijäksi, on palkkio yleensä rojaltiperusteinen, toimeksiantosopimuksissa sen sijaan painoskohtainen kertakorvaus.

Sopimuksissa on tärkeää kirjata ylös, millaista käyttöä tekijänoikeuksien luovutus koskee. Missä muodoissa teos voidaan julkaista, kenellä on oikeus ulkomaan oikeuksien myyntiin, entä kuvitusten hyödyntämiseen muissa mahdollisissa tuotteissa?

Sopimuksessa määritellään luonnosten ja valmiin teoksen luovutuksen ajankohdat sekä kustantajan tilitys- ja maksuaikataulut.

On myös hyvä sopia etukäteen kustantajan oikeuksista kannen, teoksen nimen ja kustannustoimittamisen suhteen, sekä keskustella jo etukäteen markkinointisuunnitelmasta.

Kuvittajalta tilataan usein kirjan kuvitusten lisäksi myös kansi tai muuta graafista suunnittelua. Näistä on syytä sopia erikseen.

Sopimuksissa esiintyvät monitulkintaiset ehdot, kuten kilpailukielto samankaltaisista kuvituksista tai kohtuullisesta ajasta, on hyvä keskustella läpi ja tarkentaa niin, jotta sopimuksen sisältö olisi kaikille osapuolille selkeä.

Hyvä käytännöt kustannussopimuksissa  -ohjeistus kokonaisuudessaan täällä.

Sopimusmallit

Lataa sopimusmallit avuksesi kuvitustoimeksiannon ehdoista sopimiseen.

Liiketoimintaneuvonta

Kuvittajat ry tarjoaa tukea omien immateriaalioikeuksien ja brändin kirkastamiseen, myyntiin, sopimusneuvotteluihin, hinnoitteluun sekä asiakassuhteiden hankintaan ja ylläpitoon.

Lakineuvonta

Lakipulmia, juridiikkapohdintoja tai sopimus läpikatsottavaksi? Kuvittajat ry:n lakineuvontapalvelu auttaa!