Mikkelin 13. kuvitustriennalessa jaettiin palkintoja

Mikkelin 13. kuvitustriennalen pääpalkinnot voittivat Anu Saari, Liisa Kallio ja Outi Kainiemi. Kunniamaininnat saivat Pauliina Mäkelä, Terhi Ekebom ja Kirsi-Maria Raunio.

9.6.2023

Mikkelin 13. kuvitustriennale on avattu. Näyttely esittelee nykykuvituksen monimuotoisuutta ja yhä laajempia käyttökohteita perinteisistä painotuotteista kaupunkitiloihin levittäytyviin teoksiin. Kuvitustriennaleen osallistuu 52 kuvittajaa 79:llä teoksella. Kaikki työt on julkaistu viimeisen kolmen vuoden aikana. Mikkelin taidemuseo ja Grafia ry ovat perustaneet tapahtuman vuonna 1987, ja Kuvittajat ry on liittynyt mukaan järjestäjiin vuonna 2008.

Kilpailuun osallistui tänä vuonna kaikkiaan 128 kuvittajaa yhteensä 382 työllä. Kilpailutöiden teema, toteutustapa ja -tekniikka olivat vapaita. Näyttelyssä nähtävät työt valitsi jury, johon kuuluvat kirjasuunnittelija Piia Aho, kuvittaja Sari Airola, AD Tuomas Jääskeläinen, kuvittaja Anne Vasko sekä Mikkelin taidemuseon museojohtaja Matti Karttunen. Jury valitsi myös kuvitustriennalen palkinnonsaajat, jotka julkistettiin näyttelyn avajaisissa.

Kuva: Kimmo Iso-Tuisku
Kuva: Kimmo Iso-Tuisku


Mikkelin 13. kuvitustriennalen palkinnonsaajat

1. palkinto 3500 euroa, Grafia ry: Anu Saari, Helsinki; DaydreamsUnelmia, 2021, omakustanne

Kuva: Kimmo Iso-Tuisku

2. palkinto 2500 euroa, Kuvittajat ry: Liisa Kallio, Helsinki; Jokainen, 2021, lastenkirjakuvitus, Etana Editions

Kuva: Kimmo Iso-Tuisku

3. palkinto 2000 euroa, Mikkelin taidemuseo: Outi Kainiemi, Helsinki; Jaettu suru, 2022, Suomen Kuvalehti

Kuva: Kimmo Iso-Tuisku

Kunniamaininnat:

Pauliina Mäkelä, Turku; Coexistence, 2020, Koneen Säätiö

Terhi Ekebom ja Kirsi-Maria Raunio, Helsinki; Virtaava liike – matkalla kohti uusia ajatuksia -muraali, 2021, Lahden kaupunki.

Kuva: Kimmo Iso-Tuisku

Kansainvälinen vieras

Näyttelyn kansainvälinen vieras on norjalainen kuvittaja ja kuvataiteilija Mari Kanstad Johnsen (s. 1981). Johnsenin kuvitusten keskiössä ovat ilmeikkäät hahmot, kerronnallisuus, huumori ja liike. Hänen töitään on julkaistu eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja ja hän on yksi Norjan arvostetuimmista nykykuvittajista. Johnsenin asiakkaita ovat muun muassa ATLAS, Gyldendal Norsk Forlag, Jazznytt, Aftenposten, Deus Ex Machina, Magikon, Morgenbladet, Mosaic Science, The Washington Post, The New York Times, Norjan kansallismuseo ja The Wire.

Näyttelyjulkaisu

Kuvitustriennalen näyttelyluettelo sisältää Egon Låstadin artikkelin Mari Kanstad Johnsenista, Jaana Pesosen artikkelin sukupuolinormien haastamisesta kuvittamisen kautta, Sanni Purhosen artikkelin vammaisuuden visualisoinnista sekä Veikko Halmetojan artikkelin kuvitustaiteen ja nykytaiteen rajapinnoista. Julkaisun graafisesta suunnittelusta vastaa Elina Warsta, Solmu ja näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Kasper Tammela, Solmu.

Lisätiedot ja kuvapyynnöt

Mikkelin taidemuseo: Anna-Maria Larikka, amanuenssi, anna-maria.larikka@sivistys.mikkeli.fi, 040 129 4967
Grafia: Katja Ojala, viestintäpäällikkö, katja.ojala@grafia.fi, 040 847 3875

Mikkelin 13. kuvitustriennale 10.6.–24.9.2023

Mikkelin taidemuseo, Maaherrankatu 18–20, 50100 Mikkeli Avoinna ti-su 10–17, ma suljettu. Pääsymaksu aikuiset 6 €, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, ryhmät (yli 12 hlö) 5 € / hlö. Esteetön sisäänpääsy, esteetön wc. p. 040 129 5090. museot@sivistys.mikkeli.fi

Mikkelin taidemuseon sivulle