Vuoden kuvittaja 2024 on rakastettu, monitaiteellinen Marika Maijala

10 000 euron arvoinen Vuoden kuvittaja -palkinto jaetaan vuosittain kuvittajalle tai kuvittajaryhmälle, joka on edustanut tai edistänyt alaa merkittävällä tavalla. Tänä vuonna raati on valinnut palkinnonsaajaksi monitaiteellisen, rakastetun kuvittajan Marika Maijalan, jonka herkkyys ja huumori koskettavat ihmisiä ympäri maailman.

29.5.2024

Marika Maijala (s. 1974 Haapajärvellä) on valittu Vuoden kuvittajaksi 2024. Kuvittajat ry jakaa Suomen kuvitusalan suurimman tunnustuspalkinnon nyt kuudetta kertaa. 10 000 euron arvoinen palkinto rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista. Vuoden kuvittajan valitsee vuosittain vaihtuva, järjestön koolle kutsuma asiantuntijaraati, johon kuuluivat tänä vuonna kuvittaja, graafinen suunnittelija ja AD Sofia Pusa, Vuoden kuvittaja 2023 Antti Kalevi, graafisen suunnittelun lehtori Marion Robinson, graafinen suunnittelija ja AD Tuukka Tujula sekä Tukholman instituutin ohjelmapäällikkö Hilla Tuominen. Raadin sihteerinä toimi tuottaja Veera Pekkinen.

Raadin mukaan Marika Maijalan omaääninen, uniikki kuvakieli ja rento viiva onnistuvat ilahduttamaan yhä uudelleen, ja hänen työnsä ovat koskettaneet lastenkirjojen ystäviä ympäri maailman. Jenni Erkintalon ja Réka Királyn perustaman Etana Editionsin kustantamien kirjojen käännösoikeudet on myyty jo Yhdysvaltoihin, Ranskaan, Italiaan, Espanjaan ja Koreaan. Maijala on kuvittanut muun muassa Hannu MäkelänTuula KallioniemenEssi KummunRiikka Ala-Harjan ja Juha Virran kirjoja, sekä kirjoittanut ja kuvittanut kolme omaa kuvakirjaa. Viimeaikaisiin töihin sisältyvät seinäkuvitukset Poriin vuonna 2023 valmistuneen Satapsykiatrian sairaalan lastenosastolle ja kuvitukset Koneen säätiön verkkosivuille.

Palkintovideon ohjaus ja kuvaus Silja Minkkinen, editointi Atte Merikallio.

Tuore Vuoden kuvittaja viettää kesäkuussa 50-vuotispäiväänsä. Hän asuu Suomenlinnassa, työskentelee Harakan saarella, opiskelee parhaillaan Vapaassa taidekoulussa ja soittaa bändissä. Hänelle on myönnetty aikaisemmin mm. Rudolf Koivu -palkinto 2008 ja 2018, Kuvitustaiteen valtionpalkinto 2020, sekä Grafian Kultahuippu 2016 ja 2023.

Vuoden kuvittaja 2024 -palkinto onnistui kuitenkin yllättämään meritoituneen Maijalan. Hän riemuitsee kollegojen myöntämästä tunnustuksesta, joka mahdollistaa keskittymisen omaan taiteelliseen työskentelyyn myös jatkossa. Marika Maijalan palkintonäyttely järjestetään Espoon kulttuurikeskuksen Ahjo-galleriassa marras-joulukuussa.

Palkinto julkistettiin keskiviikkoiltana 29.5. Kuvittajat ry:n kevätjuhlassa Lauttasaaressa.

Lisätiedot:

Veera Pekkinen, tuottaja & kuraattori, Kuvittajat ry veera.pekkinen@kuvittajat.fi 

p. 044 775 0509 (arkisin klo 12-17)

Lue lisää Kuvittajat ry:n myöntämistä palkinnoista.