Kuvitusala nyt -erityisteema 2022: Raportti kuvittajien sosiaaliturvasta
Kuvittajien sosiaaliturva rakoilee
Kuvitusala muodostuu muutamaa agentuuria lukuunottamatta yksinyrittäjistä ja muista itsensätyöllistäjistä, joten nykyisen siiloutuneen sosiaaliturvamallin ja jähmeän YEL-järjestelmän ongelmat ovat alalla valitettavan tuttuja. Toisaalta yrittäjien intohimo ja työhyvinvointi näkyvät suoraan toimialan menestyksenä.
Työttömyyskassaan kuuluu vain kolmannes
Työttömyyskassat eivät ole kuvittajien keskuudessa erityisen suosittuja: vain 31% vastaajista kertoo kuuluvansa kassaan. Heistä 14% on valinnut yrittäjäkassan ja 17% palkansaajakassan. Puolet vastaajista ei edes harkitse työttömyyskassaan liittymistä, mikä on ymmärrettävää, kun menoja pienistä tuloista karsitaan, mutta tilanne on kuitenkin sosiaaliturvaverkon kannalta riskialtis.
Siiloutunut työttömyysturvajärjestelmämme ei selvästi palvele tarkoitustaan. Tarvitaan yhdistelmävakuutus, jonka alla voi vakuuttaa sekä palkkatyön että yritystoiminnan. Korona-ajan poikkeus yrittäjän oikeudesta työmarkkinatuen perusosaan oli onnistunut ratkaisu, ja yrittäjien tuomista pysyvästi työmarkkinatuen piiriin tulisi ehdottomasti selvittää. Pitkän aikavälin tavoitteena on oltava perustulon käyttöönotto, jonka edistämiseksi tarvitaan aiempaa kattavampia kokeiluja.
Luottamus YEL-järjestelmään heikkoa
Yrittäjän eläkevakuutus YEL on yrittäjän eläkkeen ja sosiaaliturvan perusta. Puolet Kuvitusala nyt -kyselyn vastaajista kertoo olevansa YEL-velvollisia. Täyden tai lähes täyden työtulon mukaan YEL-vakuutusta sen omistajista kuitenkin maksaa vain noin 30%. 70% kuvittajista siis ”alivakuuttaa”, mikä näkyy suoraan sekä henkilön sosiaaliturvassa että eläkekertymässä.
Erityisen huolestuttavaa on YEL-maksun mitoittaminen alle ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan rajan (13 573 € vuodessa v. 2022), jolloin korkeasta YEL-kustannuksesta ei edes tiukan paikan tullen pääse työttömyysturvan osalta hyötymään. Kuvitusalan yrittäjät kertovatkin laajasti epäluottamuksestaan YEL-järjestelmää kohtaan sekä sen kankeudesta ja kalleudesta. Vakuutus on pienillä tuloilla elävälle suuri kulu, josta ei pääse taloudellisen pakon alla alimitoitettuna edes hyötymään. Suurempia uudistuksia odotellessa YEL-työtulon muutos vuositulosta kuukausituloksi olisi tervetullut. Pitkän aikavälin tavoitteena on oltava perustulon, perustilin tai negatiivisen tuloveron käyttöönotto, joiden edistämiseksi aiempaa kattavammat lisäkokeilut ovat tarpeen.
Turvaverkkoa tilkittävä ja yksinyrittäjien neuvotteluasemia parannettava
Kuvittajat ovat monimuotoisen työntekemisen edelläkävijöitä ja siten monen luukun loukussa. Monella on eläkevakuutus sekä YELin, TyELin että MyELin kautta. Pitkällä tähtäimellä on pyrittävä luovan alan yrittäjien liittymistä YELstä MyELin piiriin tai muuhun järjestelmien yhdistämiseen. Tekijänoikeustulojen, muiden käyttökorvauksien ja lyhyiden (alle 4 kk) apurahojen ja sosiaaliturvan yhteentoimivuutta on myös edistettävä.
Tilaajien ja yksinyrittäjien neuvotteluasemien epätasapaino on etenkin luovilla aloilla suuri, mikä johtaa helposti yksinyrittäjien toimintaedellytysten kannalta ei-toivottaviin lopputuloksiin. EU:ssa selvitetään mahdollisuuksia yksinyrittäjien asemien parantamiseen kollektiivisesti määritellyillä alakohtaisilla minimikorvauksilla ja ehdoilla. Se olisi erinomainen keino nostamaan alimpia palkkioita systemaattisesti kohtuullisiksi. Tekijänoikeusaloilla, kuten kuvitusalalla, olisi kollektiivista sopimista mahdollisuus edistää osana tekijänoikeusdirektiivin implementointia.
Heikkoa eläkekertymää paikataan esimerkiksi sijoittamalla
Kuvitusala nyt -kyselyyn vastanneiden kuvittajien tähän mennessä kertyneen eläkkeen keskiarvo oli 475 ja mediaani 406 euroa. Luku on pyydetty tarkistamaan työeläkeotteesta, joten se kattaa niin yksityisellä ja julkisella työnantajalla kuin yrittäjänäkin tehdyn työn. Vastaajien ikärakenteen huomioon ottaen luvuissa ei ole hurraamista.
Sosiaali- ja eläketurvan riskejä paikkaavat 4%:lla vastaajista työntekijän TyEL-vakuutus, 8%:lla apurahansaajan MyEL-vakuutus sekä 7%:lla vapaaehtoinen eläkevakuutus. Viidennes kuvittajista kerryttää taloudellista turvaa säästöillä tai sijoituksilla, ja neljännes kertoo omistusasunnosta tai muusta kiinteästä omaisuudesta osana turvaverkkoa.
Kuvittajat ry:n tutkimustoiminta on rahoitettu Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.