Kuvittajat ry ja tekoäly

Generatiiviset tekoälyt kehittyvät nopeasti ja niiden käyttö levittäytyy kuvittamisenkin toimialalle. Näin Kuvittajat ry suhtautuu tekoälyyn.

3.4.2025
Kuvittajat ry ja tekoäly
Kuvittajat ry ja tekoäly

Kuvittajat ry:n näkökulmasta generatiivisiin tekoälyihin liittyy huolestuttavia piirteitä etenkin tekijänoikeus- ja ympäristökysymysten osalta. Peräänkuulutamme visuaalisen kulttuurin laatua, ja korostamme kuvittajien merkitystä ja osaamista visuaalisuuden ammattilaisina.

Tämä on päivitetty versio Kuvittajat ry:n tekoälykannasta. Tutustu myös tietopaketteihin tilaajille ja kuvittajille.

Tekijänoikeuksia kunnioitettava

Yhdistyksessä kannetaan huolta generatiivisiin tekoälyihin liittyvistä tekijänoikeuskysymyksistä. Tekoälyjä on voitu kouluttaa hyödyntämällä tekijänoikeuden suojaamia kuvituksia luvatta ja korvauksetta. EU:n keväällä 2024 hyväksymä tekoälyasetus on vähitellen tuomassa ainakin osittaisia ratkaisuja. Se edellyttää esimerkiksi AI-generoitujen kuvien merkitsemistä ja avoimuutta tietojen louhintaan jo elokuusta 2025 alkaen.

Kuvittajat ry kannattaa mahdollisimman läpinäkyvää ja kattavaa sääntely-, lupa- ja korvausjärjestelmää. Tekijöiden on voitava helposti kieltäytyä louhinnasta ja saatava neuvotella luovutettavien oikeuksien määrästä ja korvauksesta. Tämä tulee huomioida tekoälyasetuksen lisäksi sen valmisteilla olevassa käytännesäännössä.

Ongelmallinen on myös nyt tarjolla oleva mahdollisuus mallintaa jonkin kuvittajan tyyliä ”in the style of” -prompteilla, tai niitä kiertäen, etenkin, kun näitä kuvia voidaan käyttää kyseenalaisiin tai poliittisiin tarkoituksiin. Tämän osalta odotetaan oikeuskäytäntöä esimerkiksi Getty Imagesin ja taiteilijaryhmän haasteista Stable Diffusion -tekoälyohjelman kehittänyttä yhtiötä vastaan.

Lisätietoa aiheesta ja tavoitteista löytyy Luovat ry:n sivuilta ja Kopioston artikkelista.

Asetus edellyttää AI-generoitujen kuvien merkitsemistä ja läpinäkyvyyttä tietojen louhintaan jo elokuusta 2025 alkaen.

Ekologiset ja eettiset kysymykset

Generatiivisen tekoälyn käytön ympäristövaikutuksista on vielä rajallisesti tietoa, mutta esimerkiksi Massachusetts Institute of Technologyn julkaiseman MIT Technological Review -lehden mukaan generatiivisen tekoälyn käyttö vaatii huomattavan määrän energiaa suurten käyttömäärien myötä. Lehden mukaan tehokkaalla tekoälymallilla kuvan luominen voi vaatia yhtä paljon energiaa kuin älypuhelimen lataaminen tyhjästä akusta täyteen lataukseen. 

Myös tekoälyn vaikutuksista demokraattiseen ja liberaaliin yhteiskuntaan on esitetty huolia. Unesco on listannut mahdollisten uhkien joukkoon myös uhat tasa-arvolle ja ilmastonmuutoksen torjunnalle ja listannut tavoitteita ihmisoikeuslähtöiselle tekoälyn etiikalle.

Kuvitusmarkkina ja visuaalinen ympäristö muutoksessa

Visuaalinen kenttä ja sen käytännöt elävät murrosvaihetta. Genaratiivisilla tekoälyillä on vaikutusta markkinaan ja visuaaliseen kulttuuriin – halusimme tai emme. Rikkaan ja monipuolisen kuvallisuuden tuottamiseen tarvitaan jatkossakin ammattikuvittajia, jotka pystyvät luomaan uusia tyylejä, trendejä ja visuaalisia maailmoja.

Generatiivisilla tekoälyillä voi luoda uskottavan näköisiä kuvituksia, joiden yksityiskohdat ja faktat ovat virheellisiä, ja joiden lähteitä ei voi jäljittää. Ammattikuvittaja huomioi töissään yksityiskohtien ja faktojen lisäksi lähteet silloin, kun kuvitus välittää tietoa. 

Informaatio- ja datalukutaidon lisäksi generatiivisten tekoälyjen vauhdikas kehitys on nostanut esiin tarpeen yhä paremmalle kuvanlukutaidolle. Käynnissä oleva murros voi terävöittää katsettamme kuvaan ja kehittää taitojamme kuvalliseen lähdekriittisyyteen. Kuvittajilla ja heidän ammattitaidollaan on tässä paljon annettavaa.

Lue lisää, miksi generoitu kuva ei ole verrattavissa ammattikuvittajan teokseen ja mitä huolia visuaalisen kulttuurin kehitykseen tekoälyjen ajassa liittyy.

Tekoäly avustavassa roolissa

Ammattikuvittaja tarjoaa kuvituksia, jotka ovat mietittyjä, taustoitettuja ja uniikkeja teoksia; juuri tietyn asiakkaan tarpeisiin vastaamaan. Tekoälyn on pysyttävä avusteisessa roolissaan, alisteisena taiteelliselle näkemykselle ja teoskokonaisuudelle.

Laadukkaan visuaalisuuden luomiseksi tarvitaan ammattikuvittajaa. Ammattilaisen työn ytimessä ovat visuaalisen tarinankerronnan syvyys ja näkemyksellisyys, sekä kokemuksen ja toiston myötä syntynyt omaperäinen ilmaisu ja tekniikka. Ne muodostavat kokonaisuutena tunnistettavan, kuvittajaan yhdistyvän tyylin, joka on jokaisen kuvittajan brändiin verrattavissa olevaa immateriaalioikeutta.

Kuvittajat ry ohjeistaa jäseniään tietojen louhinnalta suojatumisessa ja sopeutumisessa toimintaympäristön muutoksiin mm. viestinnällä, koulutuksin ja keräämällä kyselyin tutkimustietoa kuvituskentän tilanteesta. Yhdistyksenä edistämme alan reiluja toimintatapoja ja tuemme kuvittajia, jotka usein työllistävät itsensä ja neuvottelevat yksin toimeksiantojen ehdoista.

Hyviä sopimis- ja palkkiokäytäntöjä tarjoavia materiaaleja on verkkosivuillamme vapaasti kuvittajien ja tilaajien käytössä:

Lue myös, miten kuvittajana voi suojautua louhinnalta, löytää verkosta ei-generoituja referenssikuvia ja siitä, miten Kuvittajat ry tukee jäseniään tekoälyn ajassa.

.

.

.

Tämä on päivitetty versio Kuvittajat ry:n tekoälykannasta. Alkuperäinen kannanotto generatiivisia tekoälyjä koskien hyväksyttiin Kuvittajat ry:n hallituksen kokouksessa 28.10.2024. Kannasta kerättiin palautetta ja sitä syvennettiin ja muokattiin. Tämä versio hyväksyttiin yhdistyksen hallituksen kokouksessa 24.3.2025. Kuvittajat ry ja tekoäly -tekstipaketti päivittyy tarpeen mukaan mm. AI-asetuksen eri osien voimaantulojen myötä.

Jussi Karjalainen
3.12.2024
/

Ilmiöt

Markkina myllerryksessä

Kuvitus: Oona Mäkelä
2.12.2022
/

Ilmiöt

Kuvitus: Tekoäly

Kuvittaja Kianoush Ramezanin pilapiirros lehdistönvapauden kaventumisesta vuodelta 2023.
3.9.2024
/

Ilmiöt

Vapaat kädet