Tekoäly ja kuvitus kuvittajalle
Kuvittajat ry tarjoaa näkökulmia, joita ottaa huomioon omia markkinanäkemyksiä ja ammattikäytäntöjä muodostaessa.


Kuvittajat ry ja tekoäly -kannanotossa piirretään esiin huolet tekijänoikeus- ja ympäristökysymyksistä ja peräänkuulutetaan visuaalisen kulttuurin laatua. Kuvitusten tilaajille on suunnattu oma huomiolistansa.
Miten kuvageneroinnin yleistyminen voi muuttaa kuvitusmarkkinaa?
- Markkinatilanne kehittyy tilaajien laatutietoisuuden, priorisoinnin ja resurssien perusteella, toimivan sääntelyn lisäksi.
- Ammattilaisen kuvituksen tekemiseen tarvitseman ajan käsitys voi hämärtyä, kun toisaalla kuvan voi luoda ”nappia painamalla”.
- Sama uhka koskee tilaajien mahdollisesti muuttuvia käsityksiä siitä, mikä on asianmukainen korvaus kuvitustyöstä.
- Generatiivisten tekoälyjen vauhdikas kehitys on nostanut esiin tarpeen yhä paremmalle kuvanlukutaidolle, samoin kuin informaatio- ja datalukutaidolle. Tämä murros voi terävöittää katsettamme kuvaan ja kehittää taitojamme kuvalliseen lähdekriittisyyteen. Kuvittajilla ja heidän ammattitaidollaan on tässä paljonkin annettavaa.
- Tekoälyillä tuotettujen kuvien yleistyminen voi pahimmillaan johtaa hengettömään, laaduttomaan, jopa hämmentävään tai vääristävään, visuaaliseen kulttuuriin. Tarvitsemme visuaalisen alan ammattilaisia ja heidän työnsä jälkeä, jotta visuaalinen tulevaisuutemme ei kehittyisi tähän suuntaan.
Mitä muutos voi tarkoittaa kuvitustyössä?
- Generatiivisten tekoälyjen käyttö voi muuttaa kuvittamistyötä käytännössäkin, etenkin ei-luovan työn osalta. Tekoälyn on kuitenkin pysyttävä avusteisessa roolissaan, alisteisena taiteelliselle näkemykselle ja teoskokonaisuudelle. Myös eettiset ja ekologiset näkökulmat on syytä tekoälyjä hyödyntäessä huomioida.
- Tarvitsemme uusia tapoja tuoda esiin kuvituksen lähteitä ja taustatyön prosesseja. Tulemmeko näkemään tietoa validoivia ”leimoja” tai sertifikaatteja, jotka takaavat faktatarkistetun tiedon myös kuvituksessa?
- Kun kuvahauista ei enää saa luotettavia referenssikuvia, on kuvittajien pohdittava uusia tapoja tuottaa itselleen referenssikuvapankkia. Hauista saattaa saada parempia tuloksia lisäämällä hakusanan loppuun ”before 2020” tai vastaavan rajaavan vuosiluvun.
Mitä Kuvittajat ry voi tehdä kuvitusalan tukemiseksi tässä ajassa?
- Kuvittajat ry kannattaa mahdollisimman läpinäkyvää ja kattavaa sääntely-, lupa- ja korvausjärjestelmää. Tekijöiden olisi saatava halutessaan helposti kieltäytyä louhinnasta ja voitava neuvotella luovutettavien oikeuksien määrästä ja korvauksesta.
- EU:n keväällä 2024 hyväksymä tekoälyasetus on vähitellen tuomassa ainakin osittaisia ratkaisuja. Se edellyttää esimerkiksi AI-generoitujen kuvien merkitsemistä ja läpinäkyvyyttä tietojen louhintaan jo elokuusta 2025 alkaen. Lisätietoa aiheesta Luovat ry:n sivuilla ja Kopioston artikkelissa.
- Ohjeistamme jäseniämme louhinnalta suojatumisessa (Kuvitusposti 11&12/24, 7/25) ja sopeutumisessa toimintaympäristön muutoksiin mm. viestinnällä, koulutuksin ja keräämällä kyselyin tutkimustietoa kuvituskentän tilanteesta. Tutkimustietoa julkaistaan osana vuosittaista Kuvitusala nyt -raporttia ja erillisinä ulostuloina.
- Kuvittajat ovat yleensä yksin neuvottelevia itsensätyöllistäjiä, joten järjestön rooli korostuu reilujen toimintatapojen edistämisessä. Hyviä sopimis- ja palkkiokäytäntöjä tarjoavia materiaaleja on verkkosivuillamme vapaasti kuvittajien ja tilaajien käytössä:
- Kuvitustoimeksiannon yleiset toimitusehdot & sopimusmallit
- Hyvät käytännöt kustannussopimuksissa
- Liiketoiminta– ja lakineuvonta (Kuvittajat ry:n jäsenille)