Vaadimme tekoälylle vahvempaa sääntelyä

30.5.2023

Kuvittajat ry tukee vaatimusta EU:n tekoälyä koskevien säädösten muokkaamiseksi. Alkuperäisen vetoomuksen laati 43:n saksalaisen luovien alojen järjestön yhteenliittymä Initiative Urheberrecht (Authors’ Rights Initiative). Aloitetta tukee myös Forum Artis, Suomen taiteilijajärjestöjen yhteistyöjärjestö.

EU sai valmiiksi tekoälyä koskevan säädöspakettinsa vuonna 2021, mutta generatiivinen tekoäly on kehittynyt viime aikoina niin nopeasti, että AI Act on jo nyt vanhentunut. Säädösten hyväksymisprosessi on EU:ssa edelleen kesken, ja järjestöt vetoavat nyt niiden uudelleentarkastelua ennen hyväksyntää.

Kuvittajat ry:n tuoreen kyselyn mukaan 72% kuvittajista on huolestunut tekoälyyn liittyvistä tekijänoikeuskysymyksistä. Yli puolet kuvittajista kertoo olevansa huolissaan siitä, että tekoälyä voidaan kouluttaa heidän kuvituksiaan luvatta hyödyntäen. Reilu kolmannes kuvittajista on varovaisen kiinnostunut tekoälyn käytön mahdollisuuksista kuvitustyössään. Uhkia ja huolia on ilmassa kuitenkin paljon innostusta enemmän. 

Lisätietoa:

Kuvitus: Tekoäly -artikkeli Kuvittaja-lehdessä

European Illustrators Forumin kooste aiheesta

Tekoäly tulee, kuka on valmis? -essee Taiteilija-lehdessä