Raskausaika on poikkeuksellinen välitila, jonka aikana äiti ja vauva ovat yhtä, mutta eivät silti tunne toisiaan. Tästä ajasta kertoo Jenni Erkintalon runokuvakirja, jossa äiti miettii sisällään kasvavaa lastaan.

”Ennen kuin olit olemassa tiesin, että olet siellä jossain. Siellä jossain olit vielä piilossa minulta.”

Äidin odotus sanallistuu vapaamittaisiin runoihin, jotka sisältävät kysymyksen. Millainen vauva on, milloin hän tulee, onko hänellä hymykuopat? Mikä tahansa detalji saattaa tuoda vauvan puhujan mieleen. Vain se on varmaa, että syntyvä lapsi on ihana.

Kuvissa ihana onkin jo läsnä vaaleanpunaisena, tikku-ukkomaisena, villinä hahmotelmana. Seikkaileva vauva muistuttaa primitiivisyydessään ja kahlitsemattomuudessaan fauvistisesta taidesuuntauksesta, jonka elämänmyönteisyyttä kirja hengittää.

Pohdinta ja kaipaus saavat myös visuaalisen ilmaisunsa impressionistisesti vaihtuvista maailmoista, kaupungin vilinästä koralliriutalle ja metsästä kirsikkapuistoon. Erkintalolle ominainen luontoeetos toisintuu maisemien koristeellisuudessa ja runsaudessa, jossa pastellisävyjen ja tummien väripintojen kontrastit täydentävät toistensa hehkua. Esimerkiksi alkuräjähdyksen kaltaisessa pimeydessä orgaanisen yhdisteen kemiallinen kaava hohtaa pitelemättömän puoleensavetävästi.

Kuka ihana? operoi kahdella aikatasolla. Runon puhuja vasta odottaa lastaan, mutta vilistävää ihanaa voi etsiä kirjan kuvista. Odotettu lapsi on siis myös kirjan oletettu kanssalukija. Toisaalta kirja soveltuu erinomaisesti aikuisen kuvakirjaksi, esimerkiksi vauvaa odottaville.

Jenni Erkintalo on kuvittaja-kirjailija ja kuvakirjataiteeseen keskittyvän Etana Editions -kustantamon perustaja yhdessä kuvittaja Réka Kiralyn kanssa. Etana on julkaissut muitakin Erkintalon kuvakirjoja kuten The White Ravens -palkitun kirjan Mato ja meri (2019). Kuka ihana? edustaa Etanan omintakeista, rajat ylittävää kuvakirjaa, jossa teksti ja kuva avaavat yksin ja yhdessä uusia todellisuuksia.

Julkaistu Kuvittajassa 1/24.

Lue myös

4.6.2024
/

Arviot

Jännittävä luonto

4.6.2024
/

Arviot

Maailma ilman värejä

4.6.2024
/

Arviot

Ystävänä poni