Nora LehtisenJenni Skyttä-Forsellin ja Reetta Niemensivun Piirretään satuja iholle -sarja on ehtinyt jo kolmanteen osaansa. Ystävykset ja erityisopetuksen ammattilaiset Lehtinen ja Skyttä-Forssell päättivät yhdistää sadut, lapsen rauhoittamisen ja kuvien piirtelyn lapsen selkään. Kuvittajaksi valikoitui Reetta Niemensivu, jonka tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo: kuvituksen on oltava riittävän houkuttelevaa saamaan lapsi innostumaan kirjojen satumaailmasta mutta samalla riittävän yksinkertaista, jotta piirustustaidottomankin ihmisen mieli virittyy piirtelemään saduissa ja loruissa mainittuja asioita sujuvasti ja stressittä.

Niemensivun kuvitukset Hattaratuulessa (2021) ovat ihanan karkkisia, Taika-aurinko-nimisessä toisessa osassa (2022) lämpimän mausteisia ja uusimmassa Pilvilaivassa (Karisto 2023) rauhoittavan arkisia. Hattaratuuli sijoittuu sumeilematta satutodellisuuteen, Taika-aurinko kaupunkimiljööseen ja Pilvilaiva keskittyy päivänkulkuun: aamuiseen hösellykseen, pippuriseen keittoon ja siivoamisen puisevuuteen. Lorujen ja tarinoiden välistä jatkuvuutta on uusimmassa osassa lisätty, ja kosketuksen ohella kirjoissa on jumppaohjeita, esimerkiksi leikkisät Tyhmät iltahousut -jumppa ja Iltasatukylpyjumppa.

Lasten kuvakirjaa on osuvasti verrattu teatteriin, jonka lukija loihtii henkiin. Kuvitus edustaa lavasteita ja näyttelijöitä, teksti dialogia ja tarinaa. Joissakin elokuvateattereissa voi nykyään kokea myös 4D-efektejä, kuten maan tärinää tai vesisadetta, mutta lukukirjan teatteriesitystä voi vahvistaa läsnäololla, kosketuksella ja liikkeellä. Se vahvistaa tunnesidettä, rauhoittaa ja houkuttaa omaan mielikuvituksen käyttöön. Tätä älylaitteilla ja peleillä on vaikea saavuttaa.

Julkaistu Kuvittajassa 1/23.

Lue myös