Suomalaiset raivaavat nyt umpeen kasvanutta polkua metsään ja elvyttävät haalistunutta luontosuhdettaan. Metsä on aina ollut suosittu satujen aihe, mutta kiinnostus luontoa kohtaan näkyy tällä hetkellä erityisen vahvana sekä lasten että aikuisten kirjallisuudessa.

Daga Ulvin suvereeni tekniikan hallinta näkyy jo monissa eläimiä, luontoa ja luontomystiikkaa esittelevissä kirjoissa. Ensimmäiset kuvitukset hän teki äitinsä Sari Kanalan kirjoittamiin lastenkirjoihin. Äidillä ja tyttärellä on myös yritys, pienkustantamo Amusantti, joka markkinoi myös Ulvin kuvituksista tehtyjä tuotteita.

Daga Ulv käyttää kuvitustensa mallina luontovalokuvia, koska haluaa pitäytyä luonnontieteellisessä tarkkuudessa. Sekä guasseissa että lyijykynäpiirroksissa on ällistyttävää tarkkuutta: eri eläinten turkkien pörheys ja lintujen sulkapeitteet tuntuvat lähes käsin kosketeltavilta.

Vuonna 2020 oman kustantamon kautta julkaistiin Suomen suurpetoja esittelevän sarjan ensimmäinen, ilveksistä kertova osa nimeltä Lynx lynx. 2023 keväällä ilmestyi Pohjolan hukka, Canis lupus, nyt Avaimen kustantamana. Kahteen ensimmäiseen kirjaan tekstit kirjoitti Sari Kanala, mutta syksyn karhukirjassa Ulv vastaa myös tekstistä.

Karhu lienee Suomen eläimistä kaikkein arvostetuin: kansanperinteessä sillä on lukuisia hellittelynimiä ja kiertoilmauksia. Hellyttävät nallet ovat myös lastenkirjallisuudessa rakastettuja hahmoja. 

Daga Ulvin selkeä faktateksti keskittyy tarkastelemaan Suomen metsissä asuvaa ruskeakarhua pääosin luonnontieteellisen tiedon valossa, joskin myös karhun myyttistä merkitystä tuodaan esille. Ulv ei inhimillistä karhua, vaan sen elämää seurataan vuodenkierron tahdissa. Kuvista välittyy kuvittajan rakastava mutta kunnioittava katse.

Avain-kustantamon susi- ja karhukirjat ovat mainioita esimerkkejä onnistuneesta pienikokoisesta kirjaformaatista. Ne vetoavat sisällöltään ja visuaaliselta ilmeeltään niin lapseen kuin aikuiseen. Annukka Mäkijärven konstailemattomiin ratkaisuihin luottava taitto on tyylikäs.

Julkaistu Kuvittajassa 4/23.

Lue myös

4.6.2024
/

Arviot

Jännittävä luonto

4.6.2024
/

Arviot

Maailma ilman värejä

4.6.2024
/

Arviot

Ystävänä poni