Murkens ja hirmuinen syysmyrsky on turvalliseen sadun maailmaan pientä jännitystä ja seikkailua ujuttava tarina ystävyydestä ja tunteista. Kannessa on erikseen mainettu kirjan laji, satutietokirja, ja eritelty vielä käsiteltävät tunteet, pelko ja jännitys, jotka käyvät hyvin ilmi jo Julia Savtchenkon kansikuvasta. Kirjan ovat kirjoittaneet julkisuudesta tuttu psykoterapeutti Maaret Kallio ja tietokirjailija, seksuaaliterveyden asiantuntija Susanna Ruuhilahti.

Kirja alkaa päähenkilöiden kuvauksella, jossa painottuvat heidän luonteenpiirteensä: on kovaääninen ja tilaa ottava muurahainen Murkens, herkkä ja huolestuvainen keiju Hentola, äkkipikainen tuhatjalkainen Tuhis sekä metsän pikkuväkeä huomattavasti suurempi ja aikuismaisempi spanieli Nekku.

Sähkökatko ajaa Murkensin ja Hentolan metsään hakemaan tulitikkuja. Pimeässä metsässä myrskyn vihmoessa kantarellitkin näyttävät pelottavilta, kunnes rauhallinen Nekku saapuu otsalamppuineen. Tulta saadaan Tuhikselta, joka on pahalla tuulella, kunnes näkee ystävänsä. Tuhatjalkaisen kiukku jää selittämättä – ehkä häntä harmittavat monet märät kenkänsä.

Kirja sanoittaa ja kuvittaa tunteita, nimeää niiden fyysisiä oireita ja kuvaa ystävien välistä vuorovaikutusta: kuinka pelko laukeaa kiukkuun ja sitten nauruun. Mitään erityisen uutta teksti ei tuo tunnetaitokirjojen suosittuun genreen. Kiinnostavin on Hentolan hahmo, joka arkuudestaan huolimatta on ”mahalaskun moninkertainen maailmanmestari”.

Aiemmin muun muassa Tietopalat-sarjan taruolentoja kuvittanut Savtchenko on vahva satumaailmojen ja -hahmojen luoja. Murkens-kirjassa metsään muodostuu kohtumaisia, suojattuja tiloja.

Savtchenko rakentaa jännitystä hillitysti säännöstellen. Jännityksen kliimaksissakin tilanteen laukaiseva ratkaisu näytetään kuvakirjan konventioiden vastaisesti jo samalla aukeamalla kuin siitä annettu vihje. Kirja päättyy ”maagiseen hengitysharjoitukseen” sekä tietoon seuraavasta tunnesatukirjasta, jossa pureudutaan turvallisuuteen ja luottamukseen.

Lue myös

4.6.2024
/

Arviot

Jännittävä luonto

4.6.2024
/

Arviot

Maailma ilman värejä

4.6.2024
/

Arviot

Ystävänä poni