Sanni Tervon esikoisteos, kaunis sanaton kuvakirja, luottaa visuaalisen kerronnan voimaan.

Kultakala asuu suuressa talossa lohikäärmeen kanssa. Se on rakastettu ja kauniiden esineiden ympäröimä. Seinille ripustetut kuvat muistuttavat yhteisistä retkistä ja seikkailuista. Mikään näistä asioista ei kuitenkaan korvaa sitä, että kultakala elää vangittuna lasiseen maljaan, josta käsin se tarkkailee taivaalla vapaudessa lentäviä lintuja ja perhosia.

Eräänä päivänä ikkuna aukeaa ja kalan selkäevä muuttuu siiviksi – samanlaisiksi, kuin ohikiitäneellä perhosella. Kultakalasta tulee Lentokala, joka nousee siivilleen ja katoaa ikkunasta lohikäärmeen seuratessa taivaalla aina vain pienenevää pistettä.

Alkaa seikkailu, joka kirjassa rakentaa fantasioita fantasioiden sisälle. Tunnelmat vaihtuvat, ja kuvien värimaailma reagoi muutoksiin. Pastellisävyt muuttuvat surun myötä tummemmiksi, ja jopa seinien potretit reagoivat ilmapiirin muutokseen. Hahmojen ilmeitä on helppo lukea, ja niin negatiiviset kuin positiivisetkin tunteet tulevat selkeästi ilmaistuiksi. Lentokalan kaipauksen synnyttämät kyyneleet johdattavat sitä syvänmerenkrotin luokse, joka asuu vielä lohikäärmeen kellarissa. Kellarista yhteinen matka jatkuu tunteikkaana taivaalle.

Kun sanoja ei ole, aukeaa uudenlaisia mahdollisuuksia. Yhteistä kieltä ei välttämättä tarvita, ja kirja toimii lähtökohtana erilaisten kertomusten luomiseen. Kirjaa suositellaan luettavaksi lapsen kanssa, jolloin lasta voi pyytää kuvailemaan tapahtumia omin sanoin. Aineksia tunneilmaisua kehittäviin tulkintoihin varmasti löytyy: kirja käsittelee lempeästi ja kauniisti monia hankalia aiheita ja toisaalta vapauden, vastuun, ystävyyden ja rakkauden kaltaisia tärkeitä asioita.

Aikuista lukijaa samat aiheet puhuttelevat mahdollisesti hieman eri perspektiivistä, kun teemaa voi tarkastella yhteiselon, risteävien halujen, vapaudenkaipuun tai toisen omistamisen näkökulmista. Molempiin Lentokala tarjoaa työvälineitä ja lähes ekstaattisen kuvauksen itsensä löytämisestä, jossa toisensa valinneet kimaltelevat olennot lipuvat halki pastellisävyisen taivaan kohti edessä loistavaa aurinkoa.

Julkaistu Kuvittajassa 4/23.

Lue myös

4.6.2024
/

Arviot

Jännittävä luonto

4.6.2024
/

Arviot

Maailma ilman värejä

4.6.2024
/

Arviot

Ystävänä poni