Bolognan lastenkirjamessut tarjoavat kuvittajille monia mahdollisuuksia

Suomalaisilla kuvittajilla oli tänä vuonna Bolognassa poikkeuksellisen vahva edustus.

Valokuvat Bologna Children's Book Fair, kuvitus Pamela Valdivia
7.5.2024

Vuonna 2024 suomalaisia kuvittajia nähtiin Bolognan lastenkirjamessuilla muun muassa kuvitusnäyttelyssä, portfolioesittelyissä ja paneelikeskustelijoina.

Bologna Children’s Book Fair -messujen eri hakuihin kannattaa osallistua – näin suomalainen kuvitus näkyy tapahtumassa vahvana myös tulevaisuudessa.

Haku näyttelyyn

Sari Airola ja Marika Maijala valittiin tänä vuonna Illustrators Exhibition -näyttelyyn, jossa ei läheskään joka vuosi ole suomalaisia kuvittajia mukana. Näyttelystä tuotetaan myös näyttävä katalogi.

Näyttelyyn pääsy voi avata ovia esimerkiksi messujen puheohjelmaan. Sari Airolaa pyydettiin tässä roolissa Declaration of Human Rights -esiintymiseen. Kaikille näyttelyyn valituille järjestettiin ainakin tänä vuonna myös portfolionäyttömahdollisuus.

Finalisteina kuvitusnäyttelyn kilpailussa oli Suomesta ennätysmäärä kuvittajia: Jenni Erkintalo, Laura Mertz, Kati Närhi, Hannamari Ruohonen ja Anne Vasko. Finalistit saavat myös tilaisuuden portfolionäyttöihin.

Näyttelyyn haetaan mukaan alkuvuodesta.

Lisäksi messut tarjoavat kuvittajille mahdollisuuden ostaa parilla kympillä paikan Virtual Illustrators Wall -verkkogalleriasta.

Portfolionäytöt

Yksittäisiä portfolionäyttöjä eri kustantajille, kuvittajille ja agenteille voi yrittää varata itse etukäteen, ja joihinkin niistä voi jonottaa ennalta kerrottuina aikoina. Portfolio voi olla joko fyysinen tai digitaalinen.

Kati Närhi valittiin mukaan dPICTUS -hankkeen organisoimaan The Unpublished Picturebook Showcase -ohjelmaan, jossa tekijät pääsevät esittelemään julkaisemattomia kuvakirjoja kustantajille ja agenteille. Ensi vuoden haku on auki heinäkuun alkuun.

Haku muihin kirjakilpailuihin

Sanattomalla kuvakirjalla voi osallistua Silent Book Contest -kilpailuun jonka haku loppui edellisellä kierroksella helmikuun alussa. Kilpailuja saatetaan järjestää myös vaihtuvilla teemoilla, esimerkiksi ympäristönsuojelusta.

Tänä vuonna Maija Hurmeen ja Anne Vaskon teokset palkittiin ja nostettiin mukaan sadan kirjan Amazing Bookshelf -näyttelyyn Etana Editionsin kustantamilla kirjoilla Kaikki löytämäni viimeiset ja Hattu. Tähän kilpailuun kirjat ilmoittaa kustantaja, ei tekijä itse. Myös dPICTUS 100 Outstanding Picturebooks -listalle voi onnekkaana päästä eri kuraattorien aloitteesta.

Ajankohtaisia puheenvuoroja ja inspiroivia keskusteluja

Rajattua valikoimaa messujen puheohjelmasta voi katsoa jälkikäteen Youtubesta. Kiinnostaisiko vaikka What Makes an Illustrated Book an International Success- tai Reading for a Healthy Planet -paneelikeskustelu?

Sanna Pelliccioni oli tänä vuonna kutsuttu kansainväliseen paneelikeskusteluun kuvakirjasta rauhan välineenä. Messujen ajankohtaa voi hyödyntää myös omien projektien ajoituksessa. Pirita Tolvanen ajoitti Manifesto on Illustrating Data -manifestinsa toisen osan julkaisun osuvasti messuviikolle.

Bolognan lastenkirjamessut leviävät messukeskuksesta kaupungille, jossa on messujen aikaan tarjolla useita kiinnostavien kuvittajien näyttelyitä. Kuvittamisen huippuammattilaisia, kustantajia ja muita alan toimijoita pääsee tapaamaan luennoilla, mestarikursseilla tai vaikka kahvilajonoissa. Messujen parhaita puolia onkin inspiroituminen kansainvälisestä kuvakirjakentästä ja ulkomaisten kollegojen seurasta.

Tulossa toukokuussa

Terveisiä Bolognasta! Kuule ja kysy Bolognan lastenkirjamessuista -iltama Kuvittajat ry:n jäsenille 23.5.2024. Lisätietoa ja ilmoittautumislinkki Kuvituspostissa.

Tulossa syyskuussa

Kuluapurahahaun sivuhaku messumatkakuluihin.