Media elää murroskautta. Lehdet kitkuttelevat keskellä digimedian haasteita, ja kustannuksista säästettäessä leikataan usein kuvituksesta. Kuitenkin ammattitaitoisten kuvittajien palveluita käyttäessään lehdet saavat sisällölleen vakuuttavuutta ja lukijat pysähtymään artikkelien äärelle. Onneksi on niitä medioita, joissa laadukas visuaalinen viestintä on osa kokonaisuutta. On ihanaa törmätä ajateltuun ja oivaltavaan visuaaliseen journalismiin! Tämän lehden kansihenkilönä esitellään yksi pitkän linjan kuvallinen viestijä, Pauli Salmi, joka on kuvittanut lukuisia eri julkaisuja.

Lehtikuvituksen voima on nopeassa viestimisessä. Kuvitus vaikuttaa hetken ja katoaa lehden mukana.

Lehtikuvituksen historia on Suomessa rikas. Urani alussa 1990-luvulla ihailin lehdissä upeita ja älykkäitä kuvituksia, joille annettiin myös tilaa. Isonkin vaikutuksen tehneet kuvitukset ovat kuitenkin usein kadonneet täysin.

Olemme järjestössä pitkään tavoitelleet kuvitusten arkistoa, johon saataisiin talteen häviävät kuvat. Kuvituksia on hajallaan erilaisissa kokoelmissa, mutta Kuvitusarkisto puuttuu. Nyt näyttää lehtikuvituksen osalta hyvältä! Vireillä on yhdessä Grafian, Jokesin ja Museoviraston kanssa lehtikuvituksen arkiston perustaminen. Projektiin on saatu rahoitusta Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista. Kadonneet lehtikuvat yritetään kaivaa ullakoilta ja työhuoneiden laatikostoista ennen kuin on liian myöhäistä. Toivottavasti jo lähivuosina saamme digitoidun journalistisen kuvituksen kokoelman, jota voidaan hyödyntää tietokirjallisuudessa, tutkimuksissa, näyttelyprojekteissa ja dokumenteissa. Journalistinen kuvitus on täynnä tietoa omasta ajastaan.

Julkaistu Kuvittajassa 1/24.

Lue myös

4.6.2024
/

Ilmiöt

Arkistojen aarteet

5.3.2024
/

Ilmiöt

Pakkaustarinoita

5.12.2023
/

Ilmiöt

Kuvitus tilassa