KuvitusSANASTO

Muotokuva ja karikatyyri

Muotokuvan voi tilata esimerkiksi itsestä, perheestä tai lemmikistä. Potretti on mieleenpainuva ja arvostettu lahja. Myös lehdet tilaavat paljon muotokuvia.

Kuvitus: Anja Reponen Helsingin Sanomille.

Kuvittaja Anja Reponen: Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen kannessa ollut kuvitus, jossa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Kuvittaja Anja Reponen: Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen kannessa ollut kuvitus, jossa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Muotokuva omasta kuvasta tai kasvotusten

Kuvittaja voi tehdä muotokuvan valokuvan perusteella tai kasvotusten. Valmis työ voi olla vaikkapa piirros, maalaus tai niiden yhdistelmä. Joskus eläväisen muotokuvan voi toteuttaa hyvin nopeasti, vain muutamalla tarkalla vedolla. Toiset kuvittajat haluavat käyttää töihinsä useita tekniikoita ja runsaasti värejä.

Muotokuva voi ilmentää kohteensa arvomaailmaa ja persoonallisuutta – joskus yllättävänkin osuvasti.

Venla Vaattovaaran muotokuva Vivienne Westwoodista.
Tilda Rose Sladekin muotokuva muusikko Justin Townes Earlesta.

Karikatyyri, pilakuva vai muotokuva?

Kun kuvattavan piirteitä tarkoituksella liioitellaan, puhutaan karikatyyristä. Lehdet tilaavat kuvittajilta karikatyyrejä usein esimerkiksi poliitikoista. Pilakuva-sana korostaa kuvan humoristista otetta. Kaikki pilakuvat eivät ole muotokuvia tai karikatyyreja, mutta sanojen ero on häilyvä. Esimerkiksi Kuvittajat ry:n sivulla avainsanasuodatus Pilakuvat kääntyy englanniksi Caricatures.

Satu Cozensin tulkinta Lemmy Kilmisteristä.
Vesa Lehtimäen karikatyyreja Suomen Kuvalehteen.

Lahjaksi halutaan kuitenkin usein tilata pilakuvan sijasta hiukan virallisempi muotokuva tai kuvattavan piirteitä lempeästi korostava karikatyyri.

Muotokuvan ja karikatyyrin hinta mietityttää monia. Ole rohkeasti yhteydessä kuvittajaan, jonka tyylistä pidät ja kysy tarjousta!

Sari Airolan muotokuva westie-kaksikosta.
Kuvitus: Anne Muhonen.

Lue lisää:
Kuvittaja-lehti 3/18: Anja Reponen ja perinteiset menetelmät
Reponen on toteuttanut myös Kuvittajat ry:n työntekijöiden muotokuvat.