KuvitusSANASTO

Muraali ja seinämaalaus

Muraali juontuu latinan sanasta murus, joka viittaa muuriin. Usein muraalit ovatkin isoja teoksia rakennusten julkisivuissa. Muraalista voidaan käyttää myös sanaa seinämaalaus. Seinämaalauksen voi tilata vaikkapa kotiin tai toimistoon.

Muraali: Terhi Adler

Muraalit voivat olla julkista taidetta

Julkisivumaalaukset ja katutaide voivat olla osa kaupungin harkittua ilmettä ja luovaa kaupunkisuunnittelua. Tilaustyönä tehdyt muraalit ovat julkista taidetta siinä missä vaikkapa julkiset veistokset. Muraali voi toki olla myös näyttävä mainos.

Kun puhutaan rakennusten sisään maalatuista teoksista, voi olla luontevampaa puhua seinämaalauksista. Seinämaalaus voi sopia esimerkiksi kouluun, päiväkotiin, palvelutaloon, toimistoon – tai kotiin. Seinämaalaus sisustuksessa näyttää olevan nouseva trendi monissa maissa.

Ville Salervo Kotkan Pihkoon koululle.
Maria Björklund

Tilallinen kuvitus

Toki kuvitus voi elävöittää myös vaikkapa kattoa! Olisikin perusteltua ottaa käyttöön myös termi tilallinen kuvitus. Kuvittajan kanssa yhteisesti ideoitu muraali, maalaus seinään – tai mihin vain – voi luoda tilaan persoonallisen ja kutsuvan tunnelman.

Elina Holley / IBM:n toimisto
Anni Pöyhtäri / Raaseporin kirjasto

Lue lisää:
Kuvittaja-lehti 4/23: Kuvitus tilassa
Kuvittaja-lehti 4/17: Muraalibuumi