Tekoälyyn liittyvät tekijänoikeuskysymykset huolestuttavat kuvittajia

Kuvitus: Suvi Suitiala - Grafiikka: Emilia Alm - Teksti: Asta Boman
3.12.2024

Kuvittajat ry on toteuttanut jäsenilleen kyselyt koskien kuvittajien suhtautumista generatiivisen eli sisältöä tuottavan tekoälyn nopeaan kehitykseen toukokuussa 2023 ja maaliskuussa 2024. 

2023 reilu kolmannes kuvittajista kertoi olevansa varovaisen kiinnostunut tekoälyn mahdollisuuksista, mutta 85 % kuvittajista ei vielä ollut kokeillut tekoälyn käyttöä osana kuvitustyötä. Vuotta myöhemmin kiinnostus oli pysynyt ennallaan, eikä 69 % kuvittajista ollut vieläkään edes kokeillut tekoälyn käyttöä kuvitustyössä. 

Kuvittajien kiinnostusta tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin himmentänee se, että sen käyttöön liittyy paljon eettisiä kysymyksiä. Mahdollisuuksia ja käyttökohteita on kuitenkin löytynyt jo lukuisia:

  • ”Inspiraationa väripalettien ja tunnelmien luomiseen.”
  • ”Olen käyttänyt tekoälyä asiakkaan julkisen taustamateriaalitekstin läpikäymiseen ja tiivistämiseen. Olen lisäksi käyttänyt tekoälyä ideointiin, kun olen hinkannut kuvakulmia tai perspektiivejä.”
  • ”Minulla on asiakas, joka on toivonut tekoälyn käyttöä. Useimmiten teen moodboardeja ja konseptiversioita tekoälyä hyväksikäyttäen, eli käytän tekoälyä ikään kuin kuvapankkina. Olen myös tehnyt yksittäisiä elementtejä, tekstuureja ja muunnelmia omista luonnoksista tekoälyllä, ja sitten muunnellut/yhdistänyt ja edelleen modifioinut näitä elementtejä perinteisin keinoin valmiiksi työksi.”
  • ”Kuvia generoivista tekoälyistä ainoa josta minulle on ollut hyötyä on Firefly, ja sekin lähinnä olemassaolevien kuvien muokkaamiseen. Esimerkiksi jos kuvasta puuttuu leikkausvara, Firefly luo sen helposti.”
  • ”Lasken Photoshopin content aware fillin tekoälyksi. Sitä on tullut joskus hyödynnettyä. Muuten tekoälyllä ei ole sijaa kuvitustyössäni.”
  • ”Työkalut ovat aina kehittyneet ja näen, että jahka tekoäly integroituu varsinaisiin kuvitustyövälineisiini ja pystyn vaivattomasti itse opettaa sille oman tyylini ja itse hyödyntää sitä järkevästi, siitä tulee olemaan hyötyä.”
  • ”Tekoälyn hyödyntäminen kiinnostaa näissä asioissa: referenssimateriaalin tuottaminen & digitaalinen perusväritys.”
Klikkaa isommaksi

Tekijänoikeuksien toteutuminen huolettaa – syystäkin

Tekoälyyn liittyvistä tekijänoikeuskysymyksistä oli 2023 huolissaan 72 % kuvittajista – 2024 huolestuneiden määrä oli kasvanut 78 % osuuteen. 

Kuvittajia huolettanee se, että tekoälyä on voitu kouluttaa hyödyntämällä heidän kuvituksiaan luvatta ja korvauksetta. Tämä seikka voi olla myös boikotoinnin peruste. Kuvittajat avaavat näkemyksiään:

  • ”Tekoälyä on kehitetty epäeettisin keinoin taiteilijoiden kustannuksella, joten koen tuohon ”työkaluun” tarttumisen moraalittomana.”
  • ”Tekoälyn käyttö sinänsä ei huoleta. Näen siinä paljon mahdollisuuksia. Lainsäädännön hitaus ja teknologiajättien suuri päätäntävalta digilaitteiden käytön ja tekoälyn suhteen tuottavat huolta.”

Toinen suuri ongelma on ollut mahdollisuus mallintaa jonkin kuvittajan tyyliä ”in the style of” -prompteilla, etenkin kun näitä kuvia voidaan käyttää kyseenalaisiin tai poliittisiin tarkoituksiin. Tämän osalta oikeuskäytäntöä tulee viitoittamaan vireillä oleva Getty Imagesin ja taiteilijaryhmän oikeusjuttu Stable Diffusion -tekoälyohjelmaa vastaan.

Klikkaa isommaksi

Kyselyn toteuttamisen jälkeen, toukokuussa 2024, Euroopan parlamentti on hyväksynyt maailman ensimmäisen säädöksen tekoälyn käytöstä. Generatiivisen tekoälyn tulee jatkossa noudattaa tiettyjä avoimuusvaatimuksia sekä EU:n tekijänoikeuslakia.

Tekoälyllä luodut kuvat ja videot tulee merkitä selvästi, jotta käyttäjät tietävät, milloin he kuluttavat tekoälyyn pohjautuvaa sisältöä. Avoimuusvelvoitteen noudattaminen on kuitenkin tulkinnanvaraista, kun kyseessä on selvästi uusi teos, tai kun tekoälyä on käytetty vain osana luovaa prosessia.

Lisäksi tekoälyohjelmistojen kehittäjien tulee julkaista yhteenvetoja tekijänoikeuksin suojatusta datasta, jota käytetään tekoälyn kouluttamiseen. Tekijänoikeudella suojatun materiaalin hyödyntäminen tekoälyn kouluttamisessa vaatii oikeudenhaltijan luvan.

Lakipaketin eri osa-alueet astuvat voimaan eri aikataulussa. Vaatimus tekoälyllä luotujen kuvien ja videoiden merkinnästä ja tekoälyn koulutukseen käytetyn datan avoimuudesta astuu voimaan todennäköisesti touko-kesäkuussa 2025. 

Vaikutus markkinaan jää nähtäväksi

Kuvitusalan markkinaan ja markkinakäytäntöihin generatiivinen tekoäly varmasti pitkällä tähtäimellä vaikuttaa suurestikin. Tekoälyn ja kuvapankkien kasvava merkitys saattaa haastaa kuvitusalan käytäntöjä, palkkiotasoja ja tilaajien vaatimusten kohtuullisuutta mm. aikataulujen ja käyttöoikeuksien osalta. Se ”viekö tekoäly kuvitustyöt” riippunee tilaajien laatutietoisuudesta, priorisoinneista ja resursseista. 

Ammattikuvittajan työn ytimessä on kuvittajan visuaalisen tarinankerronnan syvyys ja näkemyksellisyys, kokemuksen ja toiston myötä syntynyt omaperäinen ilmaisu ja tekniikka. Myös taiteellisella prosessilla ja teoksen provinienssilla on arvoa. Ainakin suuri osa asiakasaloista tulee näitä seikkoja tulevaisuudessakin arvostamaan ja ammattikuvittajien työtä tarvitsemaan. Kuvittajat pohtivat myös tekoälyn kehityksen vaikutusta markkinaan:

  • ”- – tekoälyllä tulee olemaan vaikutus tilaajien jo valmiiksi huonoon ymmärrykseen taiteellisesta luomistyöstä, mutten osaa sanoa kumpaan suuntaan. Yhtäältä tällä saattaa olla selvä haittavaikutus, mutta toisaalta tekoälyn tyyli ja mitäänsanomattomuus saattavat ohjata kuvitustyötä ja taidetta pois linjatyöstä ja takaisin keskeisen sanoman pariin.”
  • ”Asiakkaiden täytyy ymmärtää mitä etuja kuvittajalta tilaaminen tuo. Toki kuvittajien täytyy pystyä tuottamaan sitä aitoa lisäarvoa. Lisäksi tulee olemaan yhä tärkeämpää, että kuvittajilla on kuvan tekemisen perusteet (anatomia, sommittelutaito, väriteoriat jne.) ammattimaisesti hallussa. Luulen, että tulevaisuudessa perinteisin tekniikoin tehty kuvituksen ja taiteen arvostus lisääntyy.”

Kuvittajat ry:n tutkimustoiminta on rahoitettu Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.