Kuvitusala nyt -erityisteema 2023: Raportti kuvittajien työhyvinvoinnista

Kuvitus: Suvi Suitiala - Grafiikka: Emilia Alm - Teksti: Asta Boman
4.10.2022

Työhyvinvointi paranee iän myötä

Kuvitusala nyt -kyselyyn vastanneet kuvittajat antavat työhyvinvoinnilleen ja työssäjaksamiselleen mediaaniarvosanan 7,2 ja keskiarvo oli 6,7. Työhyvinvointi näyttää lisääntyvän iän myötä: 30-vuotiaiden tai nuorempien keskiarvo oli 6,7, 40-vuotiaiden tai nuorempien 6,8 ja 50-vuotiaiden tai nuorempien 6,9.

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen tuottaman tuoreimman Taiteen ja kulttuurin barometrin teema oli taiteilijoiden työhyvinvointi.

Muillakin taidealoilla toistuu kokemus iän myötä paranevasta työhyvinvoinnista. Cuporen mukaan kaikkien eri taidealojen vastaajien antamien arvojen mediaani oli 7,0 ja keskiarvo 6,5, mikä on linjassa myös kuvittajien antamien arvosanojen kanssa. 

Kuvitusta ei Cuporen tutkimuksessa eroteltu omaksi alakseen. Todennäköisesti kuvittajavastaajat on sijoitettu visuaalisten taiteiden kategoriaan. Kuvittajien työhyvinvointi on kuitenkin paremmalla tolalla kuin visuaalisten taiteiden alalla keskimäärin (keskiarvo 6,1). Erillään käsiteltynä kuvittajat sijoittuvat 6,7 keskiarvollaan parhaita arvosanoja antaneiden kirjallisuuden ja musiikin alojen taiteilijoiden joukkoon. Tässäkin luvussa on toki yhä parantamisen varaa.

Työterveyshuollon piirissä vain harva

Vain 3% kuvittajista kertoo hankkineensa yrittäjänä itselleen työterveyshuollon. Suuri osuus saa kuitenkin työterveyshuollon palvelut käyttöönsä osa-aikaisen työsuhteen myötä. 

67% prosenttia vastaajista kertoo käyttävänsä vain julkisia terveyspalveluita; viidennes myös yksityisiä. Ulkomailla työskentelevä kuvittaja kertoo saavansa asuinmaassaan luovan alan työntekijöille tarkoitetun halvemman sairauskuluvakuutuksen, mikä olisi erinomainen toimintamalli myös Suomeen.

Tulojen epäsäännöllisyys kuormittaa

Eniten kuvittajien työhyvinvointia kuormittavat tulojen pienuus ja epäsäännöllisyys. Noin puolet kyselyyn vastaajista kertoo taloudellisen tilanteen kuormittavan jatkuvasti tai melko usein; jatkuvasti kuormittuu neljäsosa vastaajista. Luku on suuri ja huolestuttava. Taloudellisen tilanteen haasteet ovat mahdollisesti tällä hetkellä erityisen korostuneita kohonneiden elinkustannusten myötä.

Toisaalta kuvittajien antama luku on paljon parempi kuin monilla muilla taiteenaloilla. Taiteen ja kulttuurin barometrissäkin toimeentuloon ja työskentelyn rahoitukseen liittyvät tekijät nousivat kuormitustekijöiden kärkeen. Epävarma toimeentulo ja tulojen pienuus olivat kuormittaneet viimeisten 12 kuukauden aikana jatkuvasti tai melko usein suurinta osaa barometriin vastanneista (85% ja 81%).

Toiseksi suurimmiksi kuormitustekijöiksi kuvittajat kertovat töiden vähyyden ja asiakashankinnan vaikeuden ja toisaalta töiden kasaantumisen tai vaikeuden kieltäytyä töistä, kun niitä tarjotaan. Molemmista haasteista kertoo kuormittuvansa jatkuvasti tai melko usein noin puolet vastaajista. Haaste kietoutuu epävarman toimeentulon problematiikkaan.

Kolmannelle sijalle kuormitustekijöistä nousi alan sisäinen kilpailu toimeksiannoista ja apurahoista, mistä 39% vastaajista kuormittuu jatkuvasti tai melko usein. Tosin tämäkin luku on pienempi kuin taidealoilla keskimäärin. Taiteen ja kulttuurin barometrin mukaan kilpailu apurahoista ja avustuksista kuormittaa jatkuvasti tai melko usein neljää viidestä barometrikyselyyn vastanneesta taiteilijasta, taiteenalakohtaiset erot vastauksissa ovat vähäisiä. Myös kilpailu samoista apurahoista ja avustuksista ystävien ja kollegojen kanssa on monille henkisesti kuormittavaa. 

Kuvittajien antamissa avoimissa vastauksissa pohdittiin myös kiinnostavasti sosiaalisen median vaikutusta mielenterveydelle. Asiakkaat kuitenkin hakevat kuvittajia somesta, joten tasapainon löytäminen on keskeistä.

Osaaminen hyvällä tasolla

95% kuvittajista kokee heidän osaamisensa ja taitonsa olevan korkealla tai melko korkealla tasolla. Heistä lähes puolet kallistuu melko-vaihtoehdon puoleen, mikä saattaa kertoa epävarmuuksista esimerkiksi jatkuvan teknisen osaamisen päivittämisen alalla. Toisaalta osaaminen vaikuttaa olevan riittävän korkealla tasolla, koska harvempi kuvittajat kokee kuormitusta epävarmuudesta taiteellisen tai muun osaamisen alueilla. Vain 22% kuormittuu taiteelliseen osaamiseen liittyvistä epävarmuuksista jatkuvasti tai melko usein. Muun osaamisen osalta luku on 28%. 

Yksin työskentelyn ja eristyneisyyden aiheuttama kuormitus, itsensä johtamisen ja työn organisoinnin vaikeus tai asiakkaiden toimintaan liittyvät haasteet eivät nekään kuormita kuvittajia merkittävästi. Sosiaalista työhyvinvointia koskien kuvittajat kiittelevät avoimissa vastauksissa esimerkiksi kannustavaa työhuoneyhteisöään:

”Hyvä työyhteisö työhuoneella on ollut ratkaiseva tekijä henkisen jaksamisen ja motivaation kanssa.” 

Myös osa-aikainen palkkatyö voi ratkaista useita haastekohtia: 

”Teen kuvitustyön ohessa palkkatöitä osa-aikaisesti, joka vähentää omaa kuormitusta, painetta sekä eristäytymistä.”

Yksilöiden työssäjaksaminen kannattelee koko alaa

Kuvittajat ry:n Koronan vaikutukset kuvitusalalla -kysely 2021 tutki syvemmin kuvittajien taloudellista ja henkistä kuormitustilannetta. Kyselyyn vastanneet näkivät uupumuksen suurena uhkana. Koska yrittäjän voimavarat ovat yksinyrittäjän tärkein resurssi, uhkaa voimavarojen puute koko yritystoimintaa. 

Yksinyrittäjiä on Suomessa 194 000, ja määrä on voimakkaassa nousussa – yksinyrittäjiä on tullut kymmenessä vuodessa noin 65 000 lisää – joten kyse ei ole marginaalisesta ilmiöstä. Henkilökohtaisten tragedioiden lisäksi lähes 200 000:nnen yrityksen kaatumisen aiheuttamaa kansallista tuhoa on kammottavaa edes kuvitella, joten yksinyrittäjien hyvinvointiin ja jaksamiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Luottamusta epävarmuustekijöistä huolimatta

”Kuvittajana toimiminen on joskus kovinkin haastavaa ja raskasta, mutta myöskin aina todella antoisaa ja yllättävää! En ole koskaan katunut päätöstäni ryhtyä kuvittajaksi enkä varmaan tulekaan katumaan”, yksi kyselyyn vastanneista kuvittaijista kiteyttää näkemyksiään ammatinvalinnastaan.

78% kuvittajista kertoo olevansa ylpeitä kuvittajuudestaan ja jopa 99% on melko ylpeitä tai ylpeitä ammatistaan. Työn merkityksellisyys lisää työssä jaksamista ja tyytyväisyyttä uraan ja merkityksellisyyden kokemus on kuvittajilla korkealla tasolla. 75% kuvittajista kertoo kokevansa työnsä itselleen merkitykselliseksi. 95% kokee työn merkitykselliseksi tai melko merkitykselliseksi itselleen ja sama luku koskee oman kuvitustyön koettua merkityksellisyyttä muille ja maailmalle.

Maailman ja oman yrittäjyyden tai muun työssäolomuodon epävarmuuksista huolimatta kolme neljäsosaa kuvittajista luottaa valitsemansa ammatin kantavan. Kolmasosa kuvittajista kokee kuvittajuuden jatkumisen olevan erittäin varmaa ja lisäksi puolet näkee jatkon melko varmana.

Kuvittajat ry:n tutkimustoiminta on rahoitettu Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.