Usein kysyttyjä kysymyksiä projektiapurahasta

Kuvittajat ry myöntää tänä keväänä 115 000 euroa apurahaa kuvitusprojekteihin. Hakuaika loppuu 30.4.2023 ja hakuohje löytyy täältä. Mutta mitä projektiapurahan hakemisesta tulisi tietää?

5.4.2023

Teksti: Kuvittajat ry Kuvitus: Lille Santanen

Kenelle?

1. Voinko saada projektiapurahaa, vaikka en ole vielä varsinainen jäsen?

Jos olet ammattikuvittaja eli yltäisit varsinaisen jäsenyytemme kriteereihin olet tervetullut hakemaan projektiapurahaa. Jäsenyys ja Kopiosto-valtakirjan antaminen Kuvittajat ry:lle ovat kuitenkin puoltavia tekijöitä muuten tasaväkisia hakemuksia vertaillessa.

2. Voiko ulkomailla asuva hakea?

Hakea voi, jos on suomalainen ulkomailla tai ulkomaalaistaustainen Suomessa – jompi kumpi kytkös Suomeen on kuitenkin oltava.

3. Voiko projektiapurahaa anoa, vaikka olisi kokoaikatöissä? 

Projektiapuraha on tarkoitettu työskentelyyn, eli se tarjoaa taloudellisen mahdollisuuden järjestää itselleen aikaa omaehtoiselle taiteelliselle työskentelylle. Työnantajan kanssa voi pohtia, onko se esimerkiksi päivä viikossa, viikko kuussa tai koko apuraha-aika putkeen.

Kuvittajat ry ei vaadi yhtenäistä apurahajaksoa, kuten monet apurahoja jakavat säätiöt, kunhan kuvittaja saa jotenkin järjestettyä itselleen ajan apurahan käyttöön. Työnantajalle voi yrittää perustella, että projektista on heillekin hyötyä: kuvittaja oppii uutta ja väliaikainen irtautuminen töistä lisää työhyvinvointia!

4. Voivatko työryhmät saada yli 7 500 euron avustuksen?

Työryhmien osalta summa on max. 7 500 euroa per vastuuhenkilö. Kaksi vastuuhenkilöä voi hakea kahdella työryhmähakemuksella yhteiseen projektiin yhteensä 15 000 euroa, mutta sen suurempaan kokonaisuuteen emme apurahoja myönnä. Työryhmän jäsenten nimet ja heidän työnsä osuus tulee kirjata hakemuksessa. Mahdolliset apurahat maksetaan suoraan työryhmän jäsenille.

Mihin?

5. Mihin kuluihin projektiapurahaa voi käyttää?

Raportoitaessa selvitetään, mitä apurahakaudella sai aikaan: mitä aika vapaalle työskentelylle mahdollisti.  Apurahalla voi maksaa niitä apurahakauden kuluja, joita muuten hoitaisi palkoillaan: esimerkiksi vuokra/vastike, ruoka ja muut elämiskulut. Sitä, mihin projektiapuraha käytännössä kului, ei tarvitse eritellä.

6. Tarvitseeko kirjaprojektin kustantaja tai näyttelytila olla tiedossa hakiessa?

Kustantajaa ei tarvitse olla tiedossa eikä näyttelytilaa buukattuna, mutta mahdollisimman valmis ja toteutettavissa oleva suunnitelma on vakuuttavampi. Voit vaikka listata ne näyttelytilat tai kustantajat, joihin olisit ensimmäisenä yhteydessä.

7. Voiko apurahaa saada oman postikortti- ja julistekokoelman tuottamiseen?

Projektiapuraha annetaan taiteelliseen työskentelyyn, joten sitä ei voi hakea painokuluihin, mutta näiden kuvitusten parissa työskentelyyn kyllä.

8. Voinko hakea apurahaa kurssille osallistumiseen, kun kurssin osana toteutetaan oma projekti?

Voit hakea projektiin, jonka aiot osana kurssia toteuttaa. Kurssimaksua ei voi hakea osana apurahaa: projektiapurahaa voi hakea vain työskentelyyn.

9. Voiko apurahaa hakea omaan taiteelliseen kehittymiseen ilman fyysisiä lopputuotteita?

Apurahaa voi hakea oman taiteellisen ilmaisun kehittämiseen tai vaikka uusien tekniikoiden haltuunottoon. Tällainen luova tauko on perustellumpi jo kannuksensa keränneelle kuvittajalle kuin vasta alalla aloitteleville. Vähemmän konkreettisten projektiapurahahakemusten kanssa kannattaa myös olla tarkkana, että projektisuunnitelma on selkeärakenteinen ja vakuuttava.

10. Voiko projektiapurahaa hakea jo alkaneeseen projektiin? 

Voit hakea apurahaa jollekin pitkän projektin osatoteutukselle, esimerkkeinä kuvakirjakäsikirjoituksen kehittämiseen tai kuvien viimeistelyyn. Tämä osatoteutus saisi alkaa aikaisintaan toukokuussa. Saman projektin monelle eri osatoteutukselle ei ole mielekästä hakea Kuvittajat ry:n projektiapurahaa, mutta eri osatoteutuksilla voi olla muita rahoittajia.

11. Voiko kuvittaja hakea apurahaa sarjakuvaprojektiiin? 

Kuvittajat ry:n apurahat jaetaan kuvittajien tekijänoikeuskorvauksista ja siksi niitä myönnetään vain kuvitustyöhön. Sarjakuvalle myönnetään apurahoja ensisijaisesti Sarjakuvantekijät ry:n kautta. Kuvittajat ry voi jakaa apuraharaadin harkinnan mukaan apurahaa sarjakuvan kuvittamiseen mutta ei taustatyöhön tai käsikirjoittamiseen.

Mikä on Kopiosto-valtakirja?

12. En ole antanut Kopiosto-valtakirjaa, mitä se käytännössä tarkoittaa?

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto kerää keskitetysti opetus- ja kulttuuriministeriöltä, kunnilta, kirkoilta, yrityksiltä yms. muutaman sentin korvauksia valokopioinnista ja digitaalisesta käytöstä sen mukaan, kuinka paljon niitä selvitysten mukaan käytetään. Yhdessä näistä korvauksista kertyy monien miljoonien eurojen summa. Tämä jyvitetään kopioinnin lajin mukaan eri alojen tekijä- ja kustantajajärjestöille, kuten Kuvittajat ry:lle.

Kuvittajat ry jakaa suurimman osan korvauksista tekijöille apurahoina. Kuvittaja-ominaisuudessa Kuvittajat ry:lle annetut valtakirjat siis mahdollistavat tämänkin projektiapurahahaun, joten suosittelemme valtakirjan antamista. Edellytys hakemiselle se ei ole, mutta tasavertaisia hakijoita vertaillessa voi valtakirja toimia puoltavana seikkana.

Valtakirjan antamisesta löydät tietoa täältä. Kopiosto antaa mielellään lisätietoa järjestelmästä ja aiemmin antamiesi valtakirjojen tilanteesta.

Vielä muutama kysymys!

13. Onko projektiapuraha veroton?

Yksityisten tahojen kuten Kuvittajat ry:n maksamat apurahat ovat veronalaisia ja yhdistys on ilmoittanut lakisääteisesti myönnetyistä apurahoista verottajalle, joten ne näkyvät veroilmoituksessa. Veroa ei kuitenkaan peritä jos kuvittajan koko verovuoden kaikkien apurahojen (sekä julkisilta että yksityisiltä maksajilta saatujen) yhteenlaskettu määrä ei ylitä vuodessa valtion taiteilija-apurahan määrää. Vuonna 2023 verovapaa raja oli 25 547,52 euroa.

Lisätietoa apurahojen verotuksesta täällä. Suomen Taiteilijaseuran Ammattitaiteilijan vero-opas on luettavissa täällä.

14. Voiko lähetettyä hakemusta muokata?

Se ei valitettavasti ole mahdollista. Tarkista siis, että hakemus on täysin valmis ja että kaikki liitteet ovat mukana ennen kun lähetät sen. Jos hakemisessa on tapahtunut suurempi virhe, olethan yhteydessä, voimme yrittää auttaa.

15. Milloin apurahat maksetaan? Voiko tilityksen saada vasta ensi vuonna?

Valitettavasti emme voi tehdä poikkeuksia maksatusaikatauluun, vaan kaikki apurahat maksetaan kerralla. Työskentely voi alkaa aikaisintaan kesäkuussa apurahamyönnön jälkeen.

16. Jos aikatauluni tai projektini muuttuu, mitä teen?

Voit anoa lisäaikaa lähettämällä viestin apurahajärjestelmästä, jos sinulla on muutokseen hyvä perustelu, esimerkiksi terveydellinen syy tai muuttunut työtilanne. Projektien sisällöt muuttuvat aina hieman, se on osa taiteellista työskentelyä. Jos projekti muuttuu huomattavasti ja kirjasta tuleekin näyttely tai performanssi, ota yhteyttä.

Vielä jotain kysyttävää mielessä? Ole yhteydessä!

Jäsensihteeri Emilia Alm on hakijoiden käytettävissä: emilia.alm@kuvittajat.fi.