Miten kirjan kansikuvaa saa käyttää?

Kirjojen kansikuvien tekijänoikeudesta on ollut viime aikoina keskustelua ja siksi kokosimme pelisäännöt kaikkien aihetta pohtivien käytettäviksi. Saako kansikuvaa näyttää striimatun kirjavinkkauksen yhteydessä? Onko hyväksyttävää napata kuva kirjan kannesta ja laittaa se kirjavinkkinä Instagramiin?

Kuvitus: Lille Santanen
24.4.2023

Vastaus kumpaankin yllä esitettyyn kysymykseen on hyvin selkeä: kyllä saa. Kuntaliiton suosittelemalla Kopioston kirjan kuvien verkkokäyttöluvalla kirjan kansien ja kuvituksen käyttö on entistäkin yksinkertaisempaa kuvittajien tekijänoikeuksia kunnioittaen. Ihan kaikki tavat käyttää kansikuvaa eivät kuitenkaan ole sallittuja, ja sen takia on hyvä kerrata säännöt.

Kansikuvalla tarkoitetaan tässä yhteydessä kokonaisuutta, johon kuuluu kuvitus tai valokuva sekä graafinen ilme. Kirjan kansi on tekijän ja kustantamon aineetonta omaisuutta eli immateriaaliomaisuutta. 

Ihan kaikissa tilanteissa ei tarvitse lupaa. Esimerkiksi kirjan kannen näyttäminen kirjaa vinkatessa tai kannen näkyminen kirjasta kertovien kritiikkien tai kirja-arvosteluiden yhteydessä on tekijälle ja kustantamolle niin tärkeää, että erillistä lupaa näissä tilanteissa käyttöön ei tarvita. Kannet ovat markkinointimateriaalia, jonka näkymistä eri kanavissa kerrottaessa kirjasta toivotaan kiihkeästi. Jos kantta ei saisi näyttää, koko kirja häviäisi tyhjyyteen.

Tähän käyttöön liittyy kuitenkin ehtoja. Kantta tai sen kuvaa ei saa muokata, eikä osia kuvista irroittaa. Kantta ei saa käyttää kuvituksena yhteydessä, joka ei liity teokseen, eikä sitä myöskään saa kopioida tai teettää siitä kappaleita ansaintatarkoituksessa ilman lupaa.

Tässä kohtaa on tärkeää painottaa, että edellä mainittu vapaa käyttö koskee vain kantta, kun se on kuvassa toisarvoisessa merkityksessä tai liittyy arvostelevaan tekstiin. Sisäsivujen kuvitusta ei saa näyttää ilman tekijän lupaa. Poikkeuksen muodostaa sitaattioikeuden perusteella esimerkiksi kritiikki, jossa arvioidaan tiettyä sisäkuvitusta.* Kansista ei myöskään saa ilman lupaa koota tietokantaa, jonne on tallennettu suuri määrä kirjojen kansikuvia.  

Uuden Kopioston kuntaluvan turvin on mahdollista käyttää kuvia kirjan kansista ja sisäsivujen kuvitustakin kirjastojen vinkkaus- ja lukuvideoissa, somepostauksissa, verkkosivuilla ja tietokannoissa tekijänoikeuksia kunnioittaen ja kuvittajat saavat käytöstä heidän ansaitsemansa korvauksen. Kopioston luvalla kuvia kirjan kansista ja sisäsivujen kuvituksesta saa käyttää esimerkiksi kirjaluetteloissa, lukudiplomeissa, blogeissa, somepostauksissa lukutuokio-, vinkkaus- ja vastaavissa videoissa kirjan yhteydessä silloinkin, kun kyse ei ole sitaattioikeuden sallimasta tai muusta käyttötilanteesta, johon ei lupaa tarvita.* Kuvittajat ry on ollut yhdessä muiden kuvajärjestöjen ja kustantajien kanssa ollut valmistelemassa Kopioston kuvituksen kuntalupaa kirjastoille.

Jos haluaisit jotain syystä esimerkiksi teettää kahvikuppeja, joiden kyljessä on jonkun kirjan kansi, siitä on pyydettävä lupa suoraan kuvittajalta tai hänen agentiltaan ja maksettava korvaus. Jos ihastuit kirjan kannessa näkyvään hahmoon ja haluaisit virkata siitä nuken, voit sellaisen tehdä – itselle ja kummilapsellekin. Tämä on yksityistä käyttöä. Mutta näitä hahmoista tehtyjen nukkejen kuvia ei saa esitellä sosiaalisessa mediassa eikä niitä saa myydä, ei edes kirpputoreilla. Se olisi julkista käyttöä, johon tarvitset tekijältä tai hänen agentiltaan luvan. Käytöstä on maksettava myös korvaus.

Jos pidät nämä asiat mielessä ja toimit niiden mukaan, et loukkaa tekijänoikeutta ja myös kuvittaja saa tekemästään työstä korvausta.

Kirjan kantta ja sisäsivujen kuvitusta saa käyttää Kopioston luvalla näiden yhteydessä, kun kyse ei ole sitaattioikeuden sallimasta tai alla olevista käyttötilanteista, joihin ei tarvitse lupaa: 

  • Kerätä tietokantaan, verkkosivuille tai vastaavaan suurena määränä kuvia kirjojen kansista
  • Kirjavinkkaus-, lukutuokio- tai vastaava video tai livestriimaus
  • Blogipostaus, Instagram-postaus tms. 
  • Listaus (esim. ”Syksyn lastenkirjat”), lukudiplomi tai vastaava kirjaluettelo verkkosivuilla yms.
  • Tapahtumamarkkinointi tai -viestintä kirjaston tiloissa tai verkossa (esim. kirjailija- tai kuvittajavierailu)
Lupaa et tarvitse kirjan kannen kuvan käyttöön:
  • Arvostelussa, kritiikissä, arviossa 
  • Kirjasta kertovassa lehtijutussa tai kuvittaja-/kirjailijahaastattelussa
  • Kirjavinkissä Instagramissa tmv. kirjaston somekanavassa
  • Kun kirjan kansi näkyy kuvassa tai videolla toissijaisessa merkityksessä, esim. kirjaa vinkattaessa
Kirjan kantta ei saa:
  • Muokata, rajata tai käyttää irrallisina osina
  • Käyttää myytävissä tuotteissa
  • Käyttää askartelumateriaalina julkisesti tai kaupallisesti
  • Käyttää muussa kuin alkuperäisen kirjan yhteydessä

* Ohjeistusta on päivitetty sitaattioikeutta koskevilla lauseilla 27.4.2023.