Miina Mäki & Sini Kuparinen:
Tietopalat: Kiehtovat yöeläimet (WSOY 2024)
Jade Haapasalo & Ari Vannas:
Tietopalat: Hurjat luonnonmullistukset (WSOY 2024)

Tietopalat on WSOY:n julkaisema tietokirjasarja alakouluikäisille lapsille. Sarjan aiheet käsittelevät kaikkea yleisurheilun, taruolentojen ja merenelävien välillä. Sarjassa käytetään useita eri kuvittajia ja kirjailijoita. Tähän mennessä osia on julkaistu jo lähemmäs kaksikymmentä.

Jade Haapasalon kirjoittama ja Ari Vannaksen kuvittama Hurjat luonnonmullistukset keskittyy kertomaan eri luonnonilmiöistä. Kirjassa käsitellään muun muassa tsunameja, maanvyöryjä, lumivyöryjä ja trooppisia hirmumyrskyjä. Samalla kerrotaan kuitenkin myös kotoisammista luonnonilmiöistä, kuten ukkosesta. Mukana hyörii Keijo K. Kotilo, joka kommentoi luonnonmullistuksia usein humoristisesti. Kirjan aihe – ja myös kuvitukset – ovat kohtalaisen synkkiä, joten Keijolle on kyllä tarvetta.

Kuvitus Ari Vannas. Tietopalat: Hurjat luonnonmullistukset.
Ari Vannaksen kuvitusta kirjassa Tietopalat: Hurjat luonnonmullistukset (WSOY 2024).

Keijosta huolimatta jään pohtimaan kirjan pelottavuutta. Aihe on haastava. Miten kertoa vaikkapa maanvajoamista seitsemänvuotiaalle ilman, että lapsi menettää yöuniaan?

Mukana on myös luonnonmullistuksiin liittyviä hauskoja juttuja, kuten myrskyssä laivasta pudonnut kontillinen kumiankkoja, jotka kelluivat ympäri maailman. Ehkä esimerkiksi tässä kohdin olisi ollut mahdollisuus keventää tunnelmaa ja keskittyä kuvituksessa vaikkapa kohtaan, jolloin ankat rantautuivat Havajille.

Kuvitus Ari Vannas. Tietopalat: Hurjat luonnonmullistukset.
Ari Vannaksen kuvitusta kirjassa Tietopalat: Hurjat luonnonmullistukset (WSOY 2024).

Miina Mäen kirjoittama ja Sini Kuparisen kuvittama Kiehtovat yöeläimet esittelee puolestaan yöeläimiä ympäri maailman. Tämä kirja onkin nimensä mukaisesti kiehtova! Kuparinen on kuvittanut useita aukeamia niin, että lapsi näkee sekä maan päälle että alle. Tällaiset kuvitukset tuntuvat usein vetoavan lapsiin. Esimerkiksi rottien maanalainen maailma kaupungin alla on hieno.

Kuvitus Sini Kuparinen. Tietopalat: Kiehtovat yöeläimet.
Sini Kuparisen kuvitusta kirjassa Tietopalat: Kiehtovat yöeläimet (WSOY 2024).

Kuparisen kuvitukset ovat herkullisia myös värien puolesta: esimerkiksi kissaeläimiä kuvaavia sivuja ovat ilo katsella. Myös Mäen teksti rullaa mukavasti eteenpäin ja pysyy tarpeeksi helppolukuisena. Tulipa kirjassa uutta tietoa aikuisellekin – minä en ainakaan tiennyt, että myös virtahevot ovat yöeläimiä.

Kuvittajalle on oma haasteensa siinä, kun monen eri tekijän kuvittamassa sarjassa haetaan yhtenäistä ilmettä. Vannaksen ja Kuparisen kuvitukset onnistuvat tässä: niissä näkyy tekijöiden oma, persoonallinen ote, mutta kirjojen maailma tuntuu kuitenkin samalta. Sarjamaista ilmettä luovat myös yhtenäiset fontit ja taittoratkaisut. Tekstin ja kuvan liitto toimii kirjoissa pääasiassa, tosin joistakin aukeamista tulee täyteen ahdettu tunnelma. Toisaalta tiedon runsaus on myös osa sarjan ja tietokuvakirjojen genren hienoutta.

Kuvitus Sini Kuparinen. Tietopalat: Kiehtovat yöeläimet.
Sini Kuparisen kuvitusta kirjassa Tietopalat: Kiehtovat yöeläimet (WSOY 2024).

Julkaistu Kuvittaja-lehdessä 2/24.

Lue myös

4.6.2024
/

Arviot

Maailma ilman värejä

4.6.2024
/

Arviot

Ystävänä poni