Suomalaisten suurten kustannustalojen lisäksi laadukasta lastenkirjallisuutta julkaisevat myös monet pienkustantamot. Yksi näistä on runouden ja proosan kustantajana tunnettu Enostone, joka on viime vuosina lisännyt lastenkirjatuotantoaan. Ilman tällaisia toimijoita suomalainen lastenkirjallisuuskenttä olisi selvästi köyhempi.

Meria Palinin ja Reetta Niemelän Saippuakuplakuiskaus asettuu luontevasti osaksi kustantamon korkeatasoista lastenkirjatuotantoa.

Lastenkirjakuvituksen maisteriksi Cambridge School of Art  -taidekoulusta valmistuneen Meria Palinin ilahduttava esikoisteos oli Etana Editionsin vuonna 2020 julkaisema sanaton kuvakirja Taikapuikot. Reetta Niemelän ansioluettelossa lastenkirjoja on monia kymmeniä, alan palkintojakin useita.

Saippuakuplakuiskaus on ennen muuta lukemisen, mielikuvituksen voiman ja yhdessä olemisen ylistys. Kääntyneille saarnaamiselta lopputulos ei kuitenkaan tunnu. Kirjan voima on missä pitääkin, eli visuaalisen kerronnan luomassa tunnelmassa. Niemelän teksti on harkitun vähäistä ja koostuu lähinnä havaintoja ohjaavista huudahduksista. Kuvien lukemiselle ja tulkinnoille jää paljon tilaa.

Pikku Sofialla on tylsää, ja hän päättää ratkaista ongelman lähtemällä tapaamaan mummiaan. Tyrni-koirakin innostuu ajatuksesta. Sofia nappaa matkakassiin mehukkaita omenoita suoraan puusta ja soutelee pitkän matkan karvaisessa seurassa. Hän löytää perille seuraamalla saippuakuplien kuiskuttelua yläpuolellaan.

Ajatus on kaunis: pienellä vaivannäöllä maailma näyttää uusia piirteitä itsestään ja ongelmat ratkeavat. Samalla energisyydellä ja ratkaisuhakuisuudella omenoista syntyy piirakka isoäidin kanssa.

Palinin puuvärikynillä ja guassiväreillä tekemät kuvitukset rakentavat pehmoisen, miellyttävän atmosfäärin. Se ei ole niinkään sadun ja seikkailun kuin ystävyyden ja yhteisten asioiden maailma.

Kirjan hauskimmassa kuvassa Sofia ottaa valokuvan hyllystä, koska se on niin pullollaan kirjoja. Yksi niistä haluaa tulla luetuksi yhdessä. Pidän tästä viestistä: kirjat tarjoavat yhteyden ja näyttävät reitin toisten luo, vaikka etäisyyttä olisi paljonkin.

Julkaistu Kuvittajassa 4/23.

Lue myös

4.6.2024
/

Arviot

Jännittävä luonto

4.6.2024
/

Arviot

Maailma ilman värejä

4.6.2024
/

Arviot

Ystävänä poni