Anna Elina Isoaron ja Mira Malliuksen kuvakirjan ensimmäisellä aukeamalla Esterin ja Viljamin vanhemmat riitelevät kotitöistä: ”Heidän sanansa sinkoilivat huoneesta toiseen kuin vaahtomuoviset pyssynpanokset”.

Seuraavana aamuna pahin riita on jo laantunut ja vanhemmat ilmoittavat lähtevänsä pienelle lomalle kahdestaan. Lapset pääsevät peräkkäisinä päivinä tätiensä hoteisiin. Vaikka heillä on sama etunimi, niin luonteeltaan, elämäntavoiltaan ja ulkoiselta olemukseltaan tädit ovat toistensa täydelliset vastakohdat. Toinen pukeutuu aina raidallisiin vaatteisiin, toinen suosii pyöreitä muotoja. Myös heidän ajattelunsa on viivasuoraa ja ympäripyöreää. Toinen Veera elää parisuhteessa ja toinen itsellisenä sosiaalisessa kommuunissa.

Isoaron teksti antaa paljon tilaa Mira Malliuksen visuaaliselle kerronnalle, ja kuvituksen yksityiskohdista voi tehdä päätelmiä tätien mieltymyksistä ja elämänhistoriasta. Sohvan yläpuolella oleva valokuva vuoresta, kiipeilyssä tarvittava hakku sekä palkintopokaali kertovat omaa kuvakieltään tavoitteellisuudesta raita-Veeran kotona. Pallo-Veera pitää pehmeämmistä arvoista, tekee käsitöitä ja lukee kirjoja.

Kuvittaja luo kevyin vedoin miljöitä ja tunnelmia. Hän on saanut keskushenkilöiden pelkistettyihin silmiin ällistyttävän laajan tunnekirjon: huolta, äkäisyyttä, väsymystä, hämmennystä, innostusta, iloa, surumielisyyttä ja haikeuttakin.

Mallius on selvästi mieltynyt pinkkiin väriin, mutta sen yhdistäminen murrettuihin sävyihin auttaa välttämään imelyyden.

Kirjaa ääneen lapselle lukeva aikuinen poimii tarinasta todennäköisesti hieman eri nyansseja kuin lapsi, mutta kumpikin tulee tahollaan kylläiseksi: kuvakirja havainnollistaa arkisesti ja ilman paatosta sitä, kuinka moniarvoisuus ja moninaisuus on rikkaus. Kotiruokaa mausteisempi ruoka, erilainen päivärytmi tai mieltymykset vaikkapa modernin taiteen suhteen hämmentävät välillä lapsia, mutta toisaalta vaihtelu myös virkistää.

Lähisukulaiset peilaavat tarinassa toisiaan ja geneettiset piirteet dominoivat: Esteri ja Viljami ovat kaksosia, kuten myös molempien vanhempien omat Veera-siskot.

Isoaron ja Malliuksen edellinen yhteinen kuvakirja Sinä yönä tuli talvi (WSOY 2021) käsitteli perheen kriisiä, kun isoveljen hartaasti odottama pikkusisar kuolee heti syntymän jälkeen. Uuden kuvakirjan aihe on arkisempi ja tutumpi useammalle lapselle.

Lue myös

4.6.2024
/

Arviot

Jännittävä luonto

4.6.2024
/

Arviot

Maailma ilman värejä

4.6.2024
/

Arviot

Ystävänä poni