EU hyväksyi lakipaketin tekoälyn sääntelystä
Euroopan parlamentti on hyväksynyt maailman ensimmäisen säädöksen tekoälyn käytöstä! Generatiivisen eli sisältöä tuottavan tekoälyn tulee jatkossa noudattaa tiettyjä avoimuusvaatimuksia sekä EU:n tekijänoikeuslakia.
Tekoälyllä luodut kuvat ja videot tulee merkitä selvästi, jotta käyttäjät tietävät, milloin he kuluttavat tekoälyyn pohjautuvaa sisältöä. Avoimuusvelvoitteen noudattaminen on kuitenkin tulkinnanvaraista, kun kyseessä on selvästi uusi teos, tai kun tekoälyä on käytetty vain osana luovaa prosessia.
Lisäksi tekoälyohjelmistojen kehittäjien tulee julkaista yhteenvetoja tekijänoikeuksin suojatusta datasta, jota käytetään tekoälyn kouluttamiseen. Tekijänoikeudella suojatun materiaalin hyödyntäminen tekoälyn kouluttamisessa vaatii oikeudenhaltijan luvan.
Lakipaketin eri osa-alueet astuvat voimaan eri aikataulussa. Vaatimus tekoälyllä luotujen kuvien ja videoiden merkinnästä ja tekoälyn koulutukseen käytetyn datan avoimuudesta astuu voimaan todennäköisesti touko-kesäkuussa 2025. Tarkemmat tiedot ja koko lakiteksti löytyvät Euroopan parlamentin verkkosivuilta.
Kuvittaja-lehden artikkeliin Kuvitus: Tekoäly on koottu kuvittajien näkökulmia yleistyneeseen tekoälyn kuvituskäyttöön.
”Tekoälytaiteessa on kuvantekijöiden näkökulmasta kaksi isoa ongelmaa. Ensimmäinen on tekoälyn luomien kuvien mahdollinen yleistyminen kaupallisessa käytössä, ja tämän kehityksen vaikutukset visuaalisten alojen ammattilaisten työllisyyteen.
Toinen tekoälytaiteen ongelmakohta on tekijänoikeuksien loukkaaminen. Tekoäly kun tarvitsee ravinnokseen oikeiden taiteilijoiden teoksia. Mitä tunnetumpi taiteilija ja mitä enemmän hänen teoksiaan löytyy kuva-arkistoista, sitä todennäköisemmin ne tulevat tekoälyn kopioimiksi.”
Artikkeli myös verkossa.