Kuvittajat ry: Tekoäly – uhkia ja mahdollisuuksia
Generatiivinen tekoäly kehittyy nopeasti ja tuo mukanaan kuvitusalalle sekä uhkakuvia että mahdollisuuksia. Näin Kuvittajat ry suhtautuu tekoälyyn.
Kannanotto generatiivisen tekoälyn käytöstä hyväksyttiin Kuvittajat ry:n hallituksen kokouksessa 28.10.2024.
Kuvittajien ajatuksia generatiivisen tekoälyn käytöstä on selvitetty Kuvitusala nyt -kyselyissä keväällä 2023 ja 2024. Kuvittajat ry on luonut oman tekoälykantansa kyselyn vastauksiin peilaten. Yhdistyksessä kannetaan huolta tekoälyyn liittyvissä tekijänoikeus- ja ympäristökysymyksissä sekä tekoälyn vaikutuksesta markkinaan ja visuaaliseen kulttuuriin. Samalla tekoälyssä nähdään mahdollisuuksia yhtenä kuvittajan työvälineenä.
Lue lisää: Tekoälyyn liittyvät tekijänoikeuskysymykset huolestuttavat kuvittajia.
Miksi ammattikuvittajan teos ei ole verrattavissa tekoälyllä generoituun kuvaan?
- Kuvittajat ry haluaa uskoa inhimillisen pääoman ja sen tuottaman aineettoman arvon voimaan ja toivoo samaa tilaajakentältä.
- Ammattikuvittajan työn ytimessä ovat kuvittajan visuaalisen tarinankerronnan syvyys ja näkemyksellisyys, sekä kokemuksen ja toiston myötä syntynyt omaperäinen ilmaisu ja tekniikka. Ne muodostavat kokonaisuutena tunnistettavan, kuvittajaan yhdistyvän tyylin, ”kuvittajabrändin”, mikä lienee paras suoja muuttuvilla markkinoilla.
- Ammattikuvittaja ei tarjoa asiakkaalle täysgeneroitua kuvitusta, ei edes puoligeneroitua. Teköälyn täytyy kuvitustaiteellisen tason ylläpitämiseksi pysyä avustavassa roolissaan, alisteisena taiteelliselle näkemykselle ja teoskokonaisuudelle.
Miten tekoäly voi muuttaa markkinaa?
- Markkinatilanteen kehittyminen riippuu sääntelyn toimivuuden lisäksi tilaajien laatutietoisuudesta, priorisoinneista ja resursseista.
- Ammattilaisen kuvituksen tekemiseen tarvitseman ajan käsitys voi hämärtyä kuin toisaalla kuvan voi luoda ”nappia painamalla”.
- Sama uhka koskee tilaajien mahdollisesti muuttuvia käsityksiä siitä, mikä on asianmukainen korvaus kuvitustyöstä.
- Tekoälyllä tuotetun kuvallisuuden yleistyminen voi pahimmillaan johtaa muovisen hengettömään, jopa häiriintyneen epäinhimilliseen, visuaaliseen kulttuuriin.
Mitä mahdollisuuksia tekoälyssä on?
- Tekoälyn käyttö voi muuttaa kuvittajan työtä myös positiivisin tavoin; tehostuvista leikkausvaramuutoksista digitaaliseen perusväritykseen tai asiakkaan briiffin tiivistämiseen.
- Tyypillisintä on tekoälyn käyttö ideointi- tai luonnosvaiheessa. Tekoälyltä haetaan ideoita väripaletteihin, sommitteluun, tunnelmiin, asentoihin ja perpektiiveihin.
- Myös omaa kädenjälkeä tai erilaisia elementtejä tai tekstuureja saatetaan syöttää tekoälylle muunneltavaksi, jonka jälkeen työ jatkuu taas perinteisin menetelmin.
- Oman tyylin opettamista tekoälylle ja sen hyödyntämisen tapoja alalla pohditaan.
Mikä tekoälyssä on eettisesti kyseenalaista?
- Kuvittajien kiinnostusta tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin himmentää se, että sen käyttöön liittyy paljon eettisiä kysymyksiä, kuten se, että tekoälyä on voitu kouluttaa hyödyntämällä heidän kuvituksiaan luvatta ja korvauksetta. Luvattomuuteen EU:n keväällä 2024 hyväksymä tekoälyasetus on vähitellen tuomassa ainakin osittaisia ratkaisuja.
- Tekoälyn ympäristökuorma on todettu suureksi.
- Kolmas ongelma on nyt tarjolla oleva mahdollisuus mallintaa jonkin kuvittajan tyyliä ”in the style of” -prompteilla, etenkin, kun näitä kuvia voidaan käyttää kyseenalaisiin tai poliittisiin tarkoituksiin. Tämän osalta odotetaan oikeuskäytäntöä esimerkiksi Getty Imagesin ja taiteilijaryhmän haasteista Stable Diffusion -tekoälyohjelman kehittänyttä yhtiötä vastaan.
Mitä tavoitteita edistämme?
- Kuvittajat ry kannattaa mahdollisimman läpinäkyvää ja kattavaa sääntely-, lupa- ja korvausjärjestelmää. Tekijöiden olisi saatava halutessaan helposti kieltäytyä louhinnasta ja voitava neuvotella luovutettavien oikeuksien määrästä ja korvauksesta.
- Kuvittajat ovat yleensä yksin neuvottelevia itsensätyöllistäjiä, joten järjestön rooli korostuu reilujen toimintatapojen edistämisessä. Hyviä sopimis- ja palkkiokäytäntöjä tarjoavia materiaaleja on verkkosivuillamme vapaasti kuvittajien ja tilaajien käytössä:
- Kuvitustoimeksiannon yleiset toimitusehdot & sopimusmallit
- Hyvät käytännöt kustannussopimuksissa
- Liiketoiminta– ja lakineuvonta Kuvittajat ry:n varsinaisille jäsenille.