KuvitusSANASTO

Lehtikuvitus

Lehtikuvituksia tehdään sanomalehtiin, aikakauslehtiin ja verkkosivuille. Lehtikuvitus herättää lukijan mielenkiinnon ja houkuttelee lukemaan artikkelin. Lehtikuvitus voi myös auttaa sisällön ymmärtämisessä. 

Kuvitus: Tuomas Kärkkäinen / HS

Kuvituskuva vaihtoehtona valokuvalle

Joihinkin lehtiartikkeleihin on hankalaa keksiä toimivaa valokuvaa. Kuvitettu kuvituskuva voi silloin olla erinomainen vaihtoehto. Kuvituskuva-sanalla viitataan ajattomaan kuvaan, joka ei ole uutiskuva. Kuvituskuva voi siis olla myös valokuva, mutta usein kuvituskuvalla tarkoitetaan nimenomaan kuvitettua kuvaa. Kuvitukseen saa mahtumaan monta näkökulmaa, ja se voi olla skaalattavissa eri käyttötarkoituksiin printtiin ja digiin.

Daniel Stolle / The New Yorker

Netin uutisvirrassa kuvituksilla on yhä merkittävämpi rooli huomion kiinnittäjinä. Digitaalisten alustojen mahdollistamat liikkuvat kuvitukset, yleensä yksinkertaiset gif-animaatiot, ovat kansainvälisesti nouseva trendi.

Jukka Pylväs on erikoistunut lehtikuvituksiin ja animaatioihin. Parasta palautetta hän saa töistä, joissa näkyy hänelle ominainen huumori. Kuvassa Image-lehdelle tehty Junalla Euroopan halki -kuvitus.
Jukka Pylväs / Image
Oona Himanen / Journalisti

Lehden taitto – kysy onnistuisiko kuvittajalta sekin!

Koska moni kuvittaja on pohjakoulutukseltaan graafinen suunnittelija, usein kuvittajalta onnistuvat myös erilaiset taittotyöt, kuten lehden taitto. Lehtikuvitukset työllistävät kuvittajia paljon. Kuvittajat ry:n selvityksen mukaan jopa 44 % kuvittajista toimii lehtikuvituksen parissa.

Nina Huisman / Sunnuntaisuomalainen
Carla Ladau tekee kuvituksia kansainvälisesti aikakauslehtiin, kustantamoille ja mainostoimistoille. Kuvassa Suomen Kuvalehden kansi, aiheena ilmastodenialismi.
Carla Ladau / Suomen Kuvalehti

Lue lisää:

Kuvittaja-lehti 1/24: Pauli Salmi lehtien sivuilla
Kuvittaja-lehti 1/24: Säilyykö lehtikuvitus?
Kuvittaja-lehti 1/21: Tuomas Kärkkäinen ja kuvilla viestintä
Kuvittaja-lehti 2/19: Median laatu heijastuu kuvissa