KuvitusSANASTO

Lastenkirjan kuvitus

Lastenkirjojen kuvitus on Suomessa erittäin korkeatasoista. Lastenkirjojen kuvituksia tilaavat sekä kustantamot että yksityishenkilöt omakustanteilleen.

Kuvitus: Satu Kettunen: Mörköjuhlat (Tammi)

Kuvakirjat ja satukirjat ovat erottamaton osa lasten kasvua ja kehitystä

Kuva innostaa pientäkin lasta tarttumaan kirjaan ja avaa tien tarinoiden ja lukemisen maailmaan. Monelle aikuisellekin laadukkaasti kuvitettujen lastenkirjojen katselu ja lukeminen on suuri nautinto.

Lasten ja aikuisten yhteisiä ikisuosikkeja ovat esimerkiksi Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjat sekä Koiramäki-sarja, jonka on luonut Mauri Kunnas. Suomalaisessa lastenkirjallisuudessa on myös valtavan paljon kiinnostavia uusia hahmoja ja suosikkeja!

Kuvittaja ja visuaalisen viestinnän osaaja Emmi Jormalainen tekee kuvituksia, graafista suunnittelua ja konseptointia. Kuvassa lastenkirjan hahmo Puluboi, asiakkaana Otava.
Emmi Jormalainen kuvittaa muun muassa Veera Salmen kirjoittamaa Puluboi-sarjaa (Otava).
Terese Bast kuvittaa Paula Norosen kirjoittamaa Supermarsu-sarjaa (Tammi).
Nadja Sarell kuvittaa muun muassa Kerttu Rahikan kirjoittamaa Elsa ja Lauri -sarjaa (Kustannus-Mäkelä).

Suosittujen kirjasarjojen lisäksi Suomessa julkaistaan runsaasti taiteellisesti korkeatasoisia kuvakirjoja, jotka menestyvät myös kansainvälisissä kilpailuissa.

Kuvittaja Maija Hurme: kuvitus lastenkirjasta. Kuvassa aikuinen istuu puumajassa, jonka katolla istuu lapsi.
Maija Hurme: Kaikki viimeiset / Alla mina sista (Etana Editions / S&S).
Jenny Lucanderin kuvittama ja Sanna Tahvanaisen kirjoittama ”Min svarta hund” (S&S).

Monet suomalaiset kuvittajat tunnistavat kuvakirjan voiman lapsen itsetunnon vahvistajana: lastenkirjan kuvitus voi tarjota samastumisen kokemuksen erilaisista taustoista tuleville lapsille. Monipuolisten kuvitusten kautta yhä useampi lapsi voi kokea, että oma tarina on kertomisen arvoinen. Lasten tunnetaidot on ollut suosittu teema viime vuosien lastenkirjallisuudessa.

Maria Viljan kuvittama ja kirjoittama ”Näkymätön reppu” (Karisto) käsittelee lapsen erityisherkkyyttä.
Julia Savchenkon kuvittama, Maaret Kallion ja Susanna Ruuhilahden Murkens-sarja (WSOY) käsittelee tunteita.

Yli puolet suomalaisista ammattilaiskuvittajista työskentelee ainakin osa-aikaisesti lastenkirjakuvituksen kentällä, ilmenee Kuvittajat ry:n selvityksestä.

Lue lisää: Kuvittaja-lehden arviot kotimaisista kuvakirjoista.