Kuvitus – mitä kaikkea se tarkoittaa?

Kuvittaja Anja Reponen: kuvitus kengistä. Kuvittajat ry:n ilmekuvitusta. Kuvittaja Anja Reponen: kuvitus kengistä. Kuvittajat ry:n ilmekuvitusta.

Innostu kuvituksen laajoista mahdollisuuksista!

Kuvitus luo identiteetin tuotteille, tiloille, palveluille ja julkaisuille. Miten sinä tai työyhteisösi voisitte hyötyä suomalaisesta kuvitusosaamisesta?

Löydä kuvittaja -portfoliosivustolla on valittavana yli 40 erilaista käyttötarkoitusta kuvituksille. Tutustu suosituimpiin ja trendaaviin käyttötarkoituksiin tarkemmin tämän sanaston kautta. Sanasto täydentyy vähitellen.

Tutkimustietoa kuvitusalasta löydät Kuvitusala nyt -raportista.


Lastenkirjan kuvitus

Lastenkirjojen kuvitus on Suomessa erittäin korkeatasoista. Lastenkirjojen kuvituksia tilaavat sekä kustantamot että yksityishenkilöt omakustanteilleen.

Kuvitus: Satu Kettunen, teoksesta Mörköjuhlat (Tammi)

Lehtikuvitus

Lehtikuvituksia tehdään sanomalehtiin, aikakauslehtiin ja verkkosivuille. Lehtikuvitus herättää lukijan mielenkiinnon ja houkuttelee lukemaan artikkelin. Lehtikuvitus voi myös auttaa sisällön ymmärtämisessä. 

Kuvitus: Tuomas Kärkkäinen, asiakas Helsingin sanomat

Muraali ja seinämaalaus

Muraali juontuu latinan sanasta murus, joka viittaa muuriin. Usein muraalit ovatkin isoja teoksia rakennusten julkisivuissa. Muraalista voidaan käyttää myös sanaa seinämaalaus. Seinämaalauksen voi tilata vaikkapa kotiin tai toimistoon.

Muraali: Terhi Adler

Kuvittaja Anja Reponen: Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen kannessa ollut kuvitus, jossa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Kuvittaja Anja Reponen: Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen kannessa ollut kuvitus, jossa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Muotokuva ja karikatyyri

Muotokuvan voi tilata esimerkiksi itsestä, perheestä tai lemmikistä. Potretti on mieleenpainuva ja arvostettu lahja. Myös lehdet tilaavat paljon muotokuvia.

Kuvitus: Anja Reponen, asiakas Helsingin sanomat

Tiedon visualisointi ja infografiikka

Tiedon visualisointi on yhä olennaisempaa nykyisessä informaatiotulvassa. Hyvin toteutetut infograafit ovat vakuuttava erottautumiskeino ja helpottavat aiheen kuin aiheen omaksumista.

Kuvitus: Jukka Fordell, asiakas Kaukokiito